pondělí 25. července 2016

JE KARDIO ZBYTEČNÉ?

Narazila jsem na zajímavou poznámku. No, zajímavou... Spíš je zajímavé, jaké mýty převažují. Kardio je zbytečné. Vždyť to všude píšou.





Ano, když chcete hubnout, jenom kardio nestačí. Chce to taky budovat svalovou hmotu, která urychluje metabolismus a dává tělu tvary. Při silovém tréninku navíc funguje takzvaný "afterburn", to znamená, že se kalorie pálí ještě dlouho poté, co jsme docvičili. Zatímco při aerobním cvičení dopálíme chvilku po cvičení, a hotovo. Potud tedy ano, hubnutí chce i silový trénink a jenom kardio ho nespasí.
ALE je tu jedno velké "ale". Pokud chce někdo být fit, zdravý, funkční, dobře tvarovaný a především v kondici po všech stránkách, musí trénovat všechny součásti, které k fit tělu patří. A jestli se nepletu, srdce a oběhový systém máme pořád všichni :-) My totiž necvičíme kardio jenom proto, abychom hubli - teda ti z nás, kdo cvičí proto, aby byli v kondici a fit a zdraví, nejen hubení. My cvičíme kardio proto, aby nám dobře fungovalo srdce. Ve 20 se vám to zdá jako maličkost. V 45 letech už víte, že potřeba je i tohle.
Když chcete být fit, musíte udýchat namáhavý výšlap, zvednout těžké břemeno a taky se ohnout až ke tkaničkám bot. Doběhnout autobus, odtáhnout nákup a natáhnout se na špičky, abyste sundali toastovač z vršku linky. Nefunět na plese, odsunout skříň a ustát sklouznutí na ledu.
Zkrátka k fit tělu patří kardiovaskulární kondice, svalová síla (a taky ty pěkné tvary) a rovněž pružnost svalů. Pokud to chceme mít, musíme pro to něco udělat. A cvičení prostřídávat. Příští týden si třeba ukážeme rozvržení tréninku pro začátečníky a mírně pokročilé a jak to v něm všechno namixovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat