neděle 22. ledna 2017

DRAHÝ ŽIVOTNÍ STYL?

Kolikrát jste slyšeli, že žít zdravě je hrozně drahé? A že to zdravé jídlo je drahé? A pohyb je drahý? A vůbec je všechno drahé?
Víte co? Ponechme dnes stranou lidi žijící opravdu na hranici bídy. A ne, většina z nás to skutečně není. A pojďme se podívat, co všechno k tomu zdravému životnímu stylu potřebujeme.



Jídlo? 
To je jasné. Ale co nakupujete? Zkusili jste si někdy vést nějakou dobu přesné účetnictví? Podívejte se na účet z obchodu a zamyslete se nad ním. Jasně, mango, avokádo, papája a podobně jsou drahé. Jasně, okurka, rajče, lilek v zimě jsou drahé. Ale kolik stojí ochucený jogurt a kolik bílý nebo řecký bílý, ještě lépe v akci? Kolik stojí to zimní rajče, a kolik zelí, tuřín nebo třeba kapusta? Rozumíme si?

Kupujme základní potraviny. A kupujme potraviny, které jsou zrovna sezonní. U něčeho samozřejmě sezonnost neplatí, ty jogurty a sýry nemají v roce nejlevnější a nejdražší dobu :-) A ne každý si je může a je ochotný vyrábět. Ale volme pak ty neochucené, přírodní. Všimli jste si někdy, kolik stojí čistý cottage a kolik ten s příchutí? Ve většině obchodů je v tom rozdíl. A nasypat si do něj pažitku (v zimě klidně z mrazáku anebo i sušenou) snad zvládne každý.

Když je třeba víc dbát na rodinný rozpočet, tak si nebudu kupovat kvalitní hovězí steaky, ale koupím jiný druh masa. Nebo rovnou bez masa zamířím k regálům s luštěninami. Ty jsou taky skvělý zdroj bílkovin a jíme jich málo. A když už budu kupovat ty luštěniny a budu bedlivě počítat koruny, sáhnu po sušených a zkrátka je budu namáčet (když to peněženka unese, tak vakuované jsou výborná věc, mimochodem).

Ovoce? Jasně, že si v zimě nekupuju borůvky. Nebo ano? Já ano. V mrazáku! :-) Mražené ovoce, stejně jako mražená zelenina, jsou často o dost kvalitnější než ty na pultu, protože se sklízejí ve své nejlepší kondici a nemusejí cestovat kdovíjakou dálku. Takže když jsou zrovna ve slevě, směle do nich!

Jo, když už jsme u těch slev: nestyďte se je využívat. Snad každý větší obchodní řetězec dělá akce. S věrnostní kartou ušetříte ještě víc. Tak proč toho nevyužít?


A co pohyb? 
Taky to jde docela levně! Pro začátek stačí pohodlné pevné boty. A chodit a chodit. Nebo třeba pustit rádio a tančit doma po pokoji.

Dalším krokem je sportovní oblečení a YouTube kanál, který je zdarma, anebo i různé české internetové kanály se základním cvičením.

Když to myslím se cvičením vážně, pořídím si nějakou výbavu. Pro začátek stačí třeba posilovací gumy. Když si necháme nadělit výbavu k jednotlivým narozeninám, Vánocům a podobným příležitostem, můžeme mít slušnou sbírku. Neutrácejte za různé posilovací zázračné stroje, to opravdu nakonec jen zabírá místo. Pokud to berete vážně a máte prostor i finance, zainvestujte do eliptického trenažéru, případně rotopedu, jestliže u vás nejsou vhodné trasy na kolo a víte, že jindy než u televize si neodcvičíte.

Nemusíte chodit do fitka ani na hodiny, abyste procvičili celé tělo skutečně poctivě. DVD se dají sehnat se slevou, zmiňovaný YouTube poskytuje spoustu programů. Nákladnější (i když nijak divoce) je předplatné různých stránek se cvičebními programy nebo plány, takzvané streamy.

A relaxace? 
Kdo může a chce, zainvestuje do masáže, kosmetické péče (dámy vědí, jaký je to relax :-) ) a podobně. A když se to do rozpočtu nevejde? Napusťte si vanu. Pusťte si na chvíli hudbu a sedněte si do křesla. Nebo si k ní v pokoji zatancujte a splníte i pohyb. Třeba je pro vás relaxem procházka. Nebo povídání s kamarádkou? Tak vyrazte na tu procházku s ní.

Zkrátka hledejte nové cesty. Když chceme jíst zdravě a pestře, hýbat se a bavit se a odpočívat, nemusí nás to ruinovat.

Stačí nakupovat základní potraviny, nakupovat je tehdy, když je jejich sezona, hýbat se co nejvíc přirozeně a bavit se s přáteli třeba nad hrou, která vám už pět let leží ve skříni. 

No a já jdu dodělat fašírku z levného krůtího masa (z prsou by byla moc suchá), abych se pak šla s mužem po obědě projít, zarelaxovala si pletením u biatlonu v televizi a nakonec si odcvičila ze starého DVD. wink

1 komentář:

  1. Výborné napísané :-) ja sa dávno neodvolávam na drahé potraviny, do fitka až keď budem mať kondíciu takže poslednú dobu sa snažím skákať cez švihadlo - z vypredaju a na relax potrebujem iba samotu :-) v akcii som kúpila kuracie prsia, ktoré som si odložila do mraziaku a snažím si robiť krabičky do roboty a hlavne aby boli pestré :-) dneška kuracie prso ( 😄 ) robené v rúre s trochou soli, korenia, sušeného rozmarínu, cesnaku, bazalky k tomu som si (prvýkrát) kúpila ražný chlebík, ktory som si natrela pastou z hrášku a karfiolu. Plus karfiol ako príloha (zhabala som brokolica, ale nikde som ju nenašla). Fuu a musím povedať, že som to ani nedojedla 😄 plná som :-) tak pokračujem na večeru :-) na olovrant som si prichystala zemiaky so železom (mačkané), karfiol (mačkaný), kuracinka (opecena) a hraskove pyré :-D a trochou syra zapecene v keramickej mištičke 😁 fu som sa rozpisala :-D

    www.sweet-ayka.blospot.com

    OdpovědětVymazat