pondělí 16. ledna 2017

PROJDĚTE SE KE KONDIČCE



Možná nejste poslední dny, týdny, měsíce, ba roky příliš fyzicky aktivní, ale rádi byste konečně zase s pohybem začali. Ale vrhnout se po hlavě do náročného tréninku několikrát týdně? Zejména pokud máte vyšší nadváhu nebo nějaké zdravotní omezení?
Jde to i jinak!
Choďte!



Chůze není až tak namáhavá, abyste ji nezvládli, i když vám ručička váhy ukazuje vysoké číslo, bolí vás kolena či kotníky, jste po delší nemoci nebo operaci, anebo vám jen kondička odešla kamsi do nenávratna už před pár lety a nenechala adresu.
Nemusíte měnit celý život od základů, abyste začali žít zdravěji. Pro začátek stačí pár změn, díky kterým zavedete do svého života zdravější návyky. Jako je právě chůze.

Chodit můžete začít doslova z ničeho. Vstanete z gauče a půjdete. Především pokud jste bez kondice, chůze vám pomůže pálit tuk, rozproudí metabolismus a přispěje k hubnutí. Závisí to samozřejmě na intenzitě, s jakou se pohybujete vpřed. Ale pro netrénovaného člověka stačí jen trošku zrychlit, a už je to pro něj výkon.

Tipy pro dobrou chůzi:
* Pořiďte si kvalitní boty. Ty jsou základ. Zejména při vyšší hmotnosti nebo problémech s klouby.
* Choďte s kamarádkou nebo kamarádem. Nebo rovnou založte v sousedství chodecký klub.
* Pořiďte si krokoměr. Je to skvělá motivace.
* Na kratší vzdálenosti choďte pěšky, nejezděte.
* Choďte po schodech. I kdyby to ze začátku měla být jenom dvě patra.
* Nacházejte nové trasy. Ať se nenudíte.

Nemusíte jenom chodit sem a tam, můžete si to zpestřit jako skutečný trénink.
* Choďte takzvaným power walkingem. Dlouhé rázné kroky, rázné pohyby pažemi, při větší trénovanosti i pevné!!! závaží do rukou.
* Choďte do kopců.
* Choďte intervalově. Vždycky kousek co nejrychleji, kousek běžným tempem.
* Choďte s holemi. Pokud jste je nikdy neměli v ruce, vyplatí se zajít si na jednu hodinu k instruktorovi, který vám vysvětlí správnou techniku.

Tak kolik kilometrů tento rok dáte?

Žádné komentáře:

Okomentovat