pondělí 30. ledna 2017

NEJLEPŠÍ A NEJHORŠÍ SLADIDLA NA HUBNUTÍ


Na začátku roku se vždycky debatuje o vhodných sladidlech snad nejvíc. Přírodní, nebo umělá? A náhradní z přírodních zdrojů? Nebo hnědý či bílý cukr? Med, javorový sirup, agáve? Co je nejlepší a nejhorší?


Základní otázka by ovšem měla v první řadě znít: Nemáte cukru obecně přespříliš? 
Doporučené denní množství pro ženu by se mělo pohybovat kolem 24 gramů (to je 6 lžiček), u mužů 36 gramů (9 lžiček) přidaného cukru. Když máte cukru moc, škodíte si. A je pak úplně jedno, jestli ten cukr pocházel z javorového nebo agávového sirupu, anebo fruktózo-glukózového sirupu. Prvotní by mělo být celkový příjem snížit. Pak začněme ladit, z čeho ten cukr pochází.

Jaký typ sladidla je tedy vhodný?
Na odpovědi se odborníci ještě tak úplně neshodli, protože zatím neproběhl dostatek dlouhodobých kvalitních studií, které by srovnávaly působení různých typů cukrů na člověka. Odborníci zatím vycházejí spíš z vědeckých teorií, které nebyly definitivně potvrzeny. Ale určité náznaky by tu byly.
Jak tedy co působí?

1. „Pravý“ cukr: řepný cukr (stolní), javorový sirup, med
Malé množství „pravého“ cukru z přírodních zdrojů je podle mnohých asi tou nejlepší cestou. Pár lžiček tohoto typu sladidla v ovesné kaši, kávě nebo čaji nebo jedna dvě potraviny s přidaným cukrem (cereálie, zmrzlina) za den jsou přijatelné. Ale nezapomínejme, že každá lžíce přidává tak 50 až 60 kalorií. Všechny tyto „pravé“ cukry prudce zvyšují hladinu krevního cukru (stejně jako bílá mouka a další rafinované zdroje sacharidů), takže jejich nadbytek ohrožuje tělesnou hmotnost.

2. Agáve
Zaslouží si zvláštní kategorii, protože obsahuje víc fruktózy než jiná přírodní sladidla, dokonce může mít až 90 procent fruktózy. Na druhou stranu, fruktóza nezvyšuje hladinu krevního cukru tolik jako glukóza, což znamená, že agáve má nižší glykemický index než jiná kalorická sladidla. Ale vždycky je tu něco za něco. Objevují se určité náznaky, že velká množství fruktózy zvyšují hladinu triglyceridů, což může vést k různým zdravotním problémům. Pár lžiček agávového sirupu je naprosto v pořádku, ale nenamlouvejme si, že ho můžeme sníst neomezené množství, protože je vlastně „zdravější“.

3. Glukózo-fruktózový sirup
Neobsahuje ve skutečnosti o tolik víc fruktózy než normální stolní cukr a většina studií naznačuje, že tělo ho nezpracovává nijak významně odlišným způsobem. A také se zdá, že glukózo-fruktózový (on by to vlastně měl být správně česky kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, ale ujal se pod prvním označením) sirup není zase o tolik škodlivější. Ale obvykle se používá do průmyslově zpracovávaných potravin a umělých „otravin“, a to už je jiným problém.

4. Umělá sladidla typu aspartam, sukralóza nebo sacharin
Umělá sladidla nejsou zdrojem kalorií ani sacharidů a nezvyšují hladinu krevního cukru tak jako „pravý“ cukr. Lidé na ně spoléhají už celá desetiletí. Jenže se začíná ukazovat, že tato sladidla zase až tak moc velkou výhrou při hubnutí nejsou. Pořád je to umělá záležitost. A občas z některých odborných kruhů zaznívá, že mozek zůstane neuspokojen: dostane signál, že přichází sladká chuť, mozek (a celý organismus) očekává příval cukru, jenomže ten nepřijde; a člověk se za hodinu přistihne, že by si dal něco na zub.

5. Stévie
Hit posledních let. Přírodní rostlina, nekalorická alternativa umělých sladidel. Jenomže v průmyslově zpracovávaných potravinách je to rafinovaná a průmyslově zpracovaná látka, nikoli čistý rostlinný extrakt. A už jsme zase u umělých výrobků. Někomu také může vadit pachuť, která ji doprovází.

6. Alkoholické cukry

Ty se vyskytují ve žvýkačkách i mlsech bez cukru. Nabídnou méně kalorií i sacharidů než obyčejný cukr a méně rozhoupají krevní cukr, protože se špatně tráví. Mohou být dobrou volbou pro diabetiky, ale na druhou stranu často způsobují průjem, křeče a další obtíže trávicího ústrojí, pokud jich přijímáme moc.

Tak si vyberte. Já za sebe si radši dám trochu přírodního cukru, javorového sirupu nebo medu. Se sladidly se horko těžko smiřuju v proteinových nápojích. Ale volba je na vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat