pátek 17. února 2017

JAK SI POSKLÁDAT JÍDLO




Máme nakoupeno, určeno, kolik toho máme sníst (k tomu jsme mohli dojít tady: http://alexandraafraisfraisova.blogspot.cz/2016/08/bazalni-metabolismus.html a tady: http://alexandraafraisfraisova.blogspot.cz/2017/02/kolik-mam-spalit.html ), a teď je na čase si poskládat jídelníček.

Můžete si samozřejmě nechat jídelníček napsat. ... A pak se nutit do něčeho, na co zrovna vůbec nemáte chuť. Nebo řešit, co uděláte se zbývajícími 58 gramy balení cottage, který podle jídelníčku použijete zase za týden.

Anebo si můžete jídelníček poskládat sami!

Nabízí se možnost využít internetové programy, které hlídají nastavenou výši příjmu a rozložení živin během dne. Existuje jich celá řada, každý si určitě vybere, co mu vyhovuje.

Ovšem i na těchto aplikacích si jídlo musíte napřed poskládat tak, aby se dalo jíst - a teprve potom přijde na řadu, jestli zapadá do tabulek a výpočtů.

Jak na to?
Klientům často radím metodu papírků. Sepište si na papírky základní zdroje bílkovin: různá masa, různé ryby. A pak různé "svačinové" zdroje bílkovin: vejce, sýr, kvalitní šunka, tvaroh. Taky si sepište lístečky s přílohami: napřed k hlavním jídlům: brambory, batáty, obiloviny všemožných typů. Pak "svačinové" a "snídaňové": typy běžně používaného pečiva, kaše a podobně. A potom jen z hromádek losujte a přiřazujte k sobě. Tak nebudete jíst pětkrát za sebou kuřecí prsa s rýží.

V jakém množství má dané ingredience být? 
Podle vašeho nastavení. Kdo chce a používá různé tabulky, může všechno přesně odvažovat. Realističtější je si párkrát odvážit množství nabrané nějakými odměrkami (výtečné jsou například šálky a jejich části - prodávají se v domácích potřebách), lžícemi nebo hrníčky. A pak už používat jen ty odměrky.



A pár tipů:
* Ke každému jídlu přidejte ovoce nebo zeleninu (ano, u snídaní pokulhávám taky). Zeleninu odvažovat nemusíte. Pokud netrpíte onemocněním trávicího traktu, které by vás nutilo její množství omezovat, klidně si dopřejte.
* Ke každému jídlu se snažte mít nějakou bílkovinu. Bez výjimky. I kdyby to bylo aspoň mlíko do ranní kaše.
* Před každým jídlem se napijte čisté vody.
* Nezapomínejte na polívky.
* Když krabičkujete, využijte různé bílkoviny k různým připraveným přílohám a zeleninám - a ze dvou kuřecích prsou a kousku hovězího vykouzlíte s přílohami a různou zeleninou hned několik pestrých jídel, která se nebudou den za dnem opakovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat