pátek 12. srpna 2016

CVIČÍM, TEDY MŮŽU JÍST, CO CHCI. ANEBO SNAD NE?


Platí, neplatí?

Když sportuju, můžu jíst, jak chci, a zhubnu.




Oblíbený mýtus, který neplatí hned z několika důvodů. U lidí, kteří sportují pravidelně a dlouhodobě, se organismus naučil energií šetřit - vyšší trénovanost zkrátka a dobře znamená, že energie se při stejném cvičení jako kdysi spálí méně. U lidí zvyklých na velkou pravidelnou zátěž se tělo naučilo s energií šetřit a vydávat jenom to, co doopravdy musí. Navíc, a to je důležité i pro ty, kdo se cvičením začínají nebo se hýbají v menší míře, cvičení i u netrénovaných spálí míň, než stačíme sníst! Nevěříte? Tak si uvědomte, kolik energie vydáte při své sportovní aktivitě - to najdete v tabulkách výdeje energie. A teď se podívejte, kolik energie jste přijali při obědě.


Ale pozor, neznamená to, že výdej cvičením má být větší než CELKOVÝ příjem za den. Do toho se totiž počítá taky to, že žijeme, dýcháme (to se označuje tím záhadným termínem bazální metabolismus), že trávíme potravu (připočtěte dalších cca 10 % z celkového denního výdeje - a mimochodem, bílkoviny si žádají energie na trávení trošku víc, proto se při dietách přidávají), pracujeme, vykonáváme běžné denní úkony a tak dále. Výpočty toho, kolik energie na den potřebujeme, proto započítají onen bazální metabolismus (ten vychází z věku, hmotnosti, počítán na přístrojích i ze složení těla), k tomu denní aktivitu (typ zaměstnání), něco za pravidelný sport a tak dále, a teprve od tohoto čísla se odečte ze začátku 2000 kJ jako výchozí hodnota energetického příjmu vhodná pro hubnutí. Když tedy chceme hubnout a máme příjem, řekněme 6500 kJ, neznamená to, že musíme odcvičit víc než 6500 kJ, abychom hubli:-) Ještě třeba 5500 kJ (pokud jsme předtím necvičili a máme na sobě málo svalů a nevážíme moc) potřebujeme na to, abychom vůbec přežili.

Ale to neznamená, že na cvičení máme zapomenout. Odbourává stres, zlepšuje hladinu "hodného" cholesterolu, zlepšuje tvar těla, krevní oběh, výkon srdce i plic, pružnost svalů i ohebnost, dodává energii, vylepšuje spánek..., mám pokračovat? A k hubnutí pomáhá. Především u lidí, kteří nebyli zvyklí sportovat pravidelně.

Ano, úspěch je složen z 80 % z toho, co jíme. Jen pohybem zhubne ten, kdo se nikdy nehýbal a najednou začal (a u mužů to platí ještě víc, bohužel pro dámy). Ale i k tomu pohybu potřebujeme jídlo kvalitní. Na "hubnoucích koktejlech" a "jednom jogurtu k obědu" se energie do života a do cvičení moc nenabere. Při špatné stravě navíc odchází především svalová hmota: to je takové nenápadné upozornění pro ženy, které hladovějí nebo obědvají a večeři zeleninový salát bez čehokoli dalšího - ano, na kila a obvody těla hubnou, ale proto, že odbouraly svalovinu, čistou hmotu těla. A ne, nemyslím tím, že má být žena jako Rambo. Když je někdo vyhublý a bez kvalitní tělesné hmoty, může být hubený na pohled, ale mít na těle víc tuku, než je zdrávo. Ale tím už se dostáváme k jinému tématu, kterým se budeme zabývat zase někdy příště.


Po 2 týdnech necvičení kvůli chodící dovolené a zablokovaným zádům se už nemůžu dočkat tělocvičny!

3 komentáře:

  1. Skvěle napsané. Sám jsem se teď po dlouhé době také vrátil ke cvičení a pomalu zjišťuji, že bez správné stravy není cvičení k ničemu. Docela přemýšlím i nad tím, že bych zkusil třeba nějaké doplňky stravy Vidím to ale tak, že ohledně jejich výběru se budu muset ještě s někým poradit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že správně zvolenými doplňky stravy určitě nemůžete nic pokazit. Myslím si, že základ je třeba nějaký protein, to často do začátku úplně bohatě stačí. Na druhou stranu i s doplňky je dobré to zbytečně nepřehánět a nekupovat věci, které třeba ani až tak nutně nepotřebujete. Přecejen sportovní výživa je docela drahá a kupovat zbytečnosti se může celkem prodražit.

      Vymazat
    2. V tomto s vámi určitě souhlasím. Dnes se bohužel prodává spousta doplňků stravy, které slibují hory doly, ale výsledek bohužel nikde. Já jsem například rád, že po dlouhé odmlce zase můžu chodit do fitka. Už mi to opravdu chybělo. Cvičení doma je sice super, ale fitko je fitko. Jen si teda asi budu muset sehnat nějakou lepší tašku do fitka. Teď si věci na cvičení vždy dávám do své hokejové tašky, což není úplně ideální, protože je zbytečně těžká.

      Vymazat