úterý 23. srpna 2016

PROTEINOVÉ KOKTEJLY - NUTNOST, NEBO BERLIČKA?

Pro někoho téma lehce kontroverzní, protože v poslední době každý, kdo cvičí půl hodiny čtyřikrát v týdnu vykřikuje, že bez proteiňáku by nepřežil! Ale je to tak?

Co je proteinový koktejl? V zásadě sypká směs vyrobená z různých zdrojů, která obsahuje dávku bílkovin (ano, ne zrovna nejpřírodnější podoby) různého typu. Existují jich na trhu spousty, od těch hodně kvalitních, po odpad za pár korun. Nebudu jmenovat konkrétní značky - za reklamu mě ještě nikdo neplatí :-) Ale podíváme se spíš na to, kdo proteiňák potřebuje.



Pro koho?
Běžný člověk, a sem spadají i nejrůznější nadšenkyně do "zdravého" a v lepším případě i opravdu zdravého životního stylu, které cvičí 30 minut denně s nějakým videem a jednou týdně si třeba vyjedou na kolo, doplňovat bílkoviny tímto způsobem opravdu NEPOTŘEBUJÍ.

Vrcholový sportovec, nejen estetického sportu, naopak svou denní dávku bílkovin potřebných k obnově, nebo dokonce růstu svalové tkáně jen výživou nedoplní, pak je tedy na místě vybrat si kvalitní náhradní zdroj. Nebudu teď zabíhat do podrobností, jaké ty zdroje mají být a co mají splňovat. Odborné články na tohle téma najdete na specializovaných webech a tento článek je spíš pro širší veřejnost (možná někdy založíme i odbornější kolonku, to rozhodně nevylučuju).


Jak nahnat bílkovinu bez nich?
Proteiňák NESLOUŽÍ jako náhrada vyrovnané a pestré stravy. Není to věc, po které máte sáhnout, protože jste líní srovnat si jídelníček. Ano, vím, že je to silné slovo, ale hned uvidíte, proč jsem ho použila.
Ke každému jídlu během dne přidejte zdroj bílkoviny. 
Jezte pestře.
Jezte v dostatečném množství.
Ne, bílkovina není jenom to, co dostanete z masa - a vám zrovna nechutná. Nemusíte mít maso pětkrát denně. Bílkovina je to, co je v mléčných výrobcích, rybách, luštěninách, v menší míře v obilovinách, druzích zeleniny...

Kolik bílkoviny potřebuju?
Najdete různé údaje. Ale pamatujte, že lidský organismus dokáže najednou naplno využít jen kolem 25 g, maximálně a výjimečně do 30 g bílkoviny v jednom pokrmu, se zbytkem naloží jako se vším, co je navíc - ukládá to ve formě tuků. Tak si to spočítejte.
Za mě tedy u zdravého jedince
* pro běžný provoz: 0,8 - 1 g na 1 kg hmotnosti
* na hubnutí: 1,2 - 1,5 g na 1 kg hmotnosti
* při vrcholovém a silovém sportu: do 2 kg na 1 kg hmotnosti
* při estetickém sportu: to už je na uvážení, ale cokoli nad 2,5 g na 1 kg mi přijde z fyziologického hlediska přehnané a až nebezpečné.


Co jíst pro bílkovinu?
Tvaroh, cottage, kvalitní sýry, vejce, luštěniny, ryby, maso bílé i červené, rybí výrobky, jogurty, zakysané mléčné výrobky, celozrnné produkty, v menší míře dodá bílkovinu zelenina... Ještě pořád máte pocit, že to nemůžete dohnat?
V kvalitně udělaných tabulkách s výživovými hodnotami najdete obsah bílkovin u jednotlivých zdrojů, můžete si srovnat, co máte přidat.

Jak vybírat, když už ho potřebuju?
V prvé řadě s co nejvyšším procentem bílkoviny.
V druhé řadě s co nejmenším počtem složek.
Ve třetí řadě s co nejkvalitnějším zdrojem bílkoviny (znovu odkážu na ty odborné články, ale stručně - směska sójové, vaječné, kdovíjaké bílkoviny s nepatrným podílem syrovátky bude vždycky horší než čistě syrovátkový protein).
Proteiňákům s umělým sladidlem se moc nevyhnete, ta jsou v naprosté většině. Ale to už je daň za nepřírodní potravinu. A v případě proteinů docela platí, že cena odpovídá kvalitě. Jestliže je to moc levné, není to kvalitní.

S čím si je neplést?
Proteiňák a sacharidový nápoj je rozdíl! Proteiňák nemá mít sacharidy (nebo jen minimální  množství). Náhrada stravy sacharidy obsahuje (různé nápoje, které jsou určené nemocným a lidem se ztíženým příjmem potravy, ale také všelijaké nejmenované koktejly, po kterých se "zázračně" hubne). Směsky z běžných prodejen a za levné peníze sacharidy obsahují.

Takže proteiňák ano, nebo ne?
Když jste vrcholový sportovec, trénujete dvojfázově nebo minimálně hodinu denně a silově, pak ano, má své opodstatnění a vybírejte pečlivě a co nejkvalitnější. Nešetře, nevyplatí se to.
Pokud chcete hubnout, zaměřte se v prvé řadě na jídelníček! Nelitujte pár minut plánování toho, co budete jíst a vařit. Koktejlem to nezachráníte.


1 komentář:

  1. Díky za článek. Já teda od té doby, co jsem se začala víc hýbat a cvičit, tak protein radši doplňuji. Jen jsem teda zjistila, že ne všechny jsou dobré. Už jsem jich pár vyzkoušela a některé mi třeba vůbec nechutnaly. Teď zkouším Formula 3 od Herbalife a ten teda není špatný.

    OdpovědětVymazat