úterý 8. listopadu 2016

KOLIK MÁM JÍST BÍLKOVIN?

Kolik je podle vás zapotřebí bílkovin? Četli jste někde, že ta a ta bikina má 2,5-3 g na kilo, a tak je to podle vás teď definitivní pravda? 




Ano, při redukci se množství bílkovin lehce navyšuje na úkor sacharidů, ale dnešní hubnoucí komunita, především ta internetová, občas zachází do nesmyslných, a někdy i škodlivých, extrémů. Lidské tělo funguje pořád stejně, módní vlny na tom nic nemění. Tak se pojďme podívat, kolik těch bílkovin teda vlastně potřebujeme.

Kolik bílkoviny potřebuju?
Najdete různé údaje. Ale pamatujte, že lidský organismus dokáže najednou naplno využít jen kolem 25 g, maximálně a výjimečně do 30 g bílkoviny v jednom pokrmu, se zbytkem naloží jako se vším, co je navíc - ukládá to nakonec až  ve formě tuků. Tak si to spočítejte.
Za mě tedy u zdravého jedince
* pro běžný provoz: 0,8 - 1 g na 1 kg hmotnosti
* na hubnutí: 1,2 - 1,5 g na 1 kg hmotnosti
* při vrcholovém a silovém sportu: do 2 kg na 1 kg hmotnosti
* při estetickém sportu: to už je na uvážení, ale cokoli nad 2,5 g na 1 kg je z fyziologického hlediska přehnané a až nebezpečné.


Ukládá ve formě tuků? No ano, VŠECHNO, co je navíc a nespotřebuje se na stavbu těla a dodávku okamžité energie, se po rozložení uloží jako zásoba energie. A zásoba energie je právě ten tuk, který na sobě nosíme. Bílkoviny rozložené na aminokyseliny opravdu nestojí ve frontě, kde by čekaly, až se spotřebují jejich kolegyně, které tělo dokáže využít v jednu chvíli. Ony si z té fronty jdou sednout na lavičku = uložit se do energetických zásob.

Takže ano, bílkoviny potřebujeme a potřebujeme jich relativně dost. Ale nezacházejme do extrémů. Ono si to tělo moc dobře pamatuje a vypořádá se s tím po svém. Tvrzení, jak velké množství bílkovin poškozuje ledviny, není zase absolutní pravda. Ale větší množství živočišných bílkovin a obecně výrazný nadbytek bílkovin přijímaný dlouhodobě (a ano, cokoli nad 2 g na 1 kg tělesné hmotnosti JE z dlouhodobého hlediska pro organismus zátěží) není zrovna ideální. To, že bílkoviny pomáhají při redukci (protože sníte míň sacharidů a protože bílkoviny při tom rozkládání na prvočinitele spalují nepatrně víc energie než jiné makroživiny), neznamená, že čím víc jich sníme, tím to bude ještě lepší. Zkrátka a dobře, u bílkovin, stejně jako u všeho ostatního, platí jedno: všeho s mírou!

Žádné komentáře:

Okomentovat