čtvrtek 9. března 2017

NEVÍM CO S TÍM, ALE VŽDYŤ JE TO PŘECE ZDRAVÉ!



Jak tak sleduju různé internetové skupiny, které se tak či onak zabývají zdravým životním stylem nebo spíš dietami, začínám mít čím dál víc pocit, že se dostáváme do stavu, kdy nakupujeme potraviny prostě proto, že mají být údajně zdravé - a to je jediné kritérium! Neuplyne půlden, aby se někde nevyrojil dotaz typu "koupila jsem XY, co s tím mám dělat?". Kupujeme jen proto, že jsme někde zahlídli, že by to snad údajně možná případně třeba podle Máni mělo být zdravé. A pak nevíme, co s tím máme dělat, protože to už nám jaksi nikdo neřekne.

Ale zdravý způsob jedení a zdravý životní styl přece není založen na tom, že teď budu jíst jenom to a to, protože zrovna teď se to považuje za zdravé! Zdravě jíst můžu snad z normálních = přirozených, nechemických, ale běžných potravin. Nebo už máme pocit, že to takhle nestačí?

Kupujeme různé druhy mouky, a pak se divíme, že nám ta buchta z nich nechutná nebo se zdrcne a ztěžkne, protože s nimi neumíme pracovat. Koupíme avokádo, abychom se vzápětí široko daleko vyptávali, co že se s ním vlastně dělá! (A ne, do ledničky fakt nepatří - což je taky častý dotaz.) Kupujeme chia málem na kila, a pak pátráme, co s nimi vůbec máme dělat. Nejvíc mě dojímá/rozesmívá/štve dotaz typu "jak mám připravit hovězí/tvaroh!/vločky".

Já chápu, že všichni nějak začínají a že internet je dneska všemocný rádce, který ví všechno absolutně nejlíp - zejména v podání samozvaných rádců všeumělů, kteří tak rádi šíří bludy. Ale propána, nebylo by fajn začít zase používat vlastní mozek? A kuchařské knihy nebo časopisy? Nebo aspoň osvědčené internetové stránky s recepty, kde se najdou i úplně základy? Nebo by fajn začít se učit vařit ze základních surovin? Nekřečkovat zásoby všech těch superpotravin (mimochodem, tohle si necháme na další blog, ale to "super" u potravin zase není až takový všelék), se kterými neumíme pracovat? Je fajn umět si umlít vlastní mouky z čehokoli nebo upéct mugcake (a neptat se každý den, jak se to dělá, když se všude najdou tisíce receptů), ale ještě víc fajn by za mě bylo, kdybychom si uměli vzít docela obyčejné jablko, obyčejný bílý jogurt, obyčejné zelí, obyčejnou bramboru, obyčejné kuřecí maso třeba - a začali si chystat obyčejná, čistá, vyvážená jídla. Protože ty zázračné potraviny ani superpotraviny nás opravdu nespasí.

Já jdu z těch obyčejných potravin navymýšlet jídlo na další týden, kdy musím držet bezezbytkovou dietu, a vám přeju zdravý rozum, schopnost myslet vlastní hlavou a dobrou chuť u normálního jídla! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat