středa 21. listopadu 2018

JAK ROZHÝBAT METABOLISMUS POHYBEM

V minulém článku (jo, sjeďte po dočtení ještě o kousek dolů, tam to najdete) jsme se bavili o tom, co je to vůbec metabolismus a co dělat, když je zpomalený. A slíbila jsem, že se dnes podíváme trochu i na pohyb. Když totiž chceme něco zpomaleného rozpohybovat, bez pohybu se to nepůjde. Já vím, laciné slovní hříčky, ale my se fakt budeme dneska hýbat!



Dobře fungující metabolismus si žádá pravidelné a správné jídlo, ani málo, ani přehnaně moc. Ale jenom jíst nestačí. Musíme si občas i trošku rozproudit krev, rozhodně to prospěje.
Když budeme život trávit v křesle, tělo si hodně rychle řekne, že vlastně žádnou extra energii vydávat nemusí. A bude mít pravdu! Bude si vesele tučnět, k tomu často i tloustnout, lenivět a tuhnout. Což asi nikdo nechceme.

Ale jak se rozhýbat?

Přesně to si dneska ukážeme!

ABSOLUTNÍ ZAČÁTEČNÍCI
Teď jste se z toho křesla zvedli? A cvičili jste naposledy na základní škole, a to ještě nedobrovolně?
Tak se nevrhejte na cvičební výzvy, kdy budete den za dnem máchat činkami a poskakovat, až se sousedům rozhoupají lustry. Moc byste si nepomohli, hodně brzy by vás to přestalo bavit a ještě by se tělo nejspíš důrazně ozvalo, že se mu to nelíbí!
Začněte místo toho chodit!
Jasně, v tuhle roční dobu to venku moc vycházkově nevypadá - zrovna dneska u nás celý den drobně mží a teplota se drží jen nepatrně nad nulou. Ale když se dobře oblečete a půjdete svižně, půlhodinka uteče jako nic! Nebo choďte třeba chodbami nákupního střediska.

Jak často?
3 x týdně na 30 minut
A po měsíci začněte přidávat.


POHYB BÝVAL FAJN, ALE KDY TO BYLO NAPOSLEDY?
Pohyb vám nebyl cizí, ale už jste na něj trošku pozapomněli?
Tak první týden běžte na ty 3 procházky.
A druhý týden si vzpomeňte, co vás bavilo.
A k tomu se dvakrát protáhněte po té procházce - neprotahujte studené tělo!
Třetí týden si k procházce a protažení dvakrát zacvičte třeba pilates podle DVD.
A čtvrtý týden zkuste nějaké cvičební DVD nebo zavítejte do fitka a domluvte se s trenérem aspoň na 3 hodinách, abyste si prošli, co a jak.

1. týden: 3 x procházka na 30 minut
2. týden: 3 x procházka, 2 x strečink
3. týden: 3 x procházka, 2 x strečink, 2 x pilates/jóga/cviky na střed těla
4. týden: 3 x procházka, 2 x strečink, 1 x střed těla, 1 x cvičební DVD, příp. fitko
5. týden: 2 x týdně DVD/fitko/lekce + udržujte, co vás baví
6. týden: 3 x týdně DVD/fitko/lekce + co vás baví, když to stíháte :-)


JEN JSTE Z TOHO NA CHVILKU VYPADLI
Vrátíte se. A docela rychle, nebojte.
Jen se nesnažte okamžitě naskočit tam, kde jste skončili. Dokonce i po krátké nemoci to chce začít pár mírnějšími tréninky. Po delší pauze - řekněme do roka - to chce ten rozjezd taky.
Začněte, stejně jako v předchozích případech, chodit a rozhýbávat se.
Můžete první týden vyzkoušet 2-3 x nějaké cvičební DVD. Nebo pokud jste zvedali činky, začněte tréninkem celého těla, vícekloubovými cviky, víc se zaměřením na váhu vlastního těla. Pokud jste chodívali někam na lekce (taneční, cvičební, jógu, pilates, cokoli), nehrňte se rovnou na dvouhodinovky nebo každý den, ale dopřejte si taky pomalejší "nájezd".
A postupně po týdnu přidávejte, než se budete cítit dobře v plné zátěži.

1. týden: 2-3 x cvičební DVD / lekce / trénink ve fitku, mírnější zátěž - nestyďte se odpočinout si, když sotva popadáte dech, a hlavně se na konci dobře protáhněte!
2. týden: začněte postupně přidávat na zátěži, ale netrhejte rekordy
3. týden: už je to lepší, že jo?


I absolutní začátečník takto může dojít do stadia pokročilého cvičence. Jen se nesnažte dělat všechno okamžitě a v zátěži, jakou vidíte u člověka vedle vás. A nesnažte se navázat tam, kde jste třeba před delším časem končili. Tělo si musí zase "zvyknout". Nebojte, bude si zvykat rychle!
A nezapomínejte, i chůze je pohyb!

V neděli zase na shledanou.

P.S.: Dneska jdu tančit.

Žádné komentáře:

Okomentovat