středa 28. listopadu 2018

SPALOVAČE - CO TO JE, JAK FUNGUJÍ A POTŘEBUJEME JE?

S každou další vlnou diety se vynoří i otázky na spalovače. Ale pozor, nemyslím teď dotazy z řad fitnessáků a bodybuilderů. Myslím dotazy holek, co se snaží hubnout. 
Pomůžou spalovače i jim? 


Co jsou spalovače?
Spalovače spalují. Nebo usnadňují a urychlují spalování. Ideálně spalování tuku, jak většina lidí očekává. Takže lupnu pilulku, a budu štíhlá? No, ne tak docela.
Takže co jsou přesně ty spalovače?
Jsou to výrobky, které umějí podpořit spalování tuku, to je pravda. Umějí urychlit metabolické spalování (o maličko). Umějí dodat energii, takže vydržíme déle nebo usilovněji cvičit. Některé zase umějí potlačit chuť k jídlu, takže sníme méně a za delší dobu.
Ale pozor! Všechny tyto změny nejsou nijak drastické. A pokud nejíme správně a nehýbeme se správně, spalovač to fakt nezachrání!

Na čem jsou založeny?
Často je jejich základem kofein. Ano, to, co je taky v kafi.
Co to znamená pro tělo? Kofein zvyšuje krátkodobě krevní tlak a zrychluje pulz. Když užíváte spalovače, dejte si pozor na to, kolik kafe a jak silného za den vypijete! Nejen proto, že vám pak bude nejspíš cukat celé tělo :-) Nadměrná dávka kofeinu například nedělá dobře nadledvinkám. A kafe (nebo spalovač) vás pak ani nenabudí, nýbrž budete unavenější, bez šťávy, bez energie - což je poněkud opačný účinek, než očekáváte, že?
Obsah kofeinu taky přináší jedno velké "ale": pokud chcete používat spalovače, asi není nejlepší nápad většinu z nich užívat vpodvečer. Protože budete blbě spát.
A jestli máte jakékoli onemocnění srdce, neblbněte. Jo, tím onemocněním myslím i vysoký krevní tlak.

Proč fungují?
Kofein umí zvýšit výkon, lehce pozměnit využití energie ze sacharidů a tělo začne víc využívat energii z tuků (do podrobností zacházet nebudeme, chemické rovnice si odpustíme). Ovšem pozor, kofein sám o sobě vám nezaručí, že budete hubnout. Pokud ho ovšem přijmete před aerobním cvičením, může oddálit nástup únavy (takže vydržíte cvičit déle) a může pomoci s účinnějším spalováním tuku. Při anaerobním cvičení účinek jaksi poněkud chybí!

Další látky
Při spalování se nezapojuje jenom kofein, ale taky další látky.
Známý je účinek zeleného čaje - ten totiž obsahuje katechin. Ale zase, neznamená to, že stačí vypít pár litrů zeleného čaje za den, a budete hubení.
Objevuje se taky karnitin, přesněji L-karnitin. Taky by měl urychlovat zpracovávání tuku a získávání energie z tuku. Drobná nevýhoda: ono to u každého tak docela nefunguje. Pokud máte přirozenou hladinu karnitinu v těle vysoko, další pilule už to moc nezrychlí.
L-tyrosin zase umí upravovat hladiny hormonů štítné žlázy. Když to opět zjednodušíme, ať nezabíháme úplně do chemie, přinese to zrychlení pulzu a tělesné teploty. A tím se spotřebovává o něco víc kalorií.
CLA pomáhá při tvorbě svalové hmoty a redukci tuku. A čím více svalové hmoty máme, tím rychleji nám pracuje metabolismus.

Funguje to u všech stejně?
Ne.
Každý z nás je individualita, a to i fyziologicky. Někomu stačí k nabuzení před tréninkem hrnek silného kafe. Na někoho nezaberou pořádně ani pilulky. Někdo bude na jednu látku reagovat báječně a na druhou vůbec. Někdo nebude reagovat na nic. A úplně nikdo nebude reagovat tak, že si dvakrát třikrát v týdnu zacvičí na půl hodiny, bude jíst "zdravě", ale bez hlídání složení a množství jídla, a bude hubnout před očima. Ty pilule to fakt nezachrání.
A lidé, kteří nejsou úplně zdraví, by experimentovat neměli raději vůbec, to snad je samozřejmé.

Jde to bez pilulek?
Pokud vezmeme v úvahu, že všechny látky nefungují na všechny lidi stejně (a na někoho třeba vůbec) a pokud budeme uvažovat o tom, že jídelníček už je pořešený, musíme užívat pilulky?
Nechme stranou estetické sporty, kde hraje roli úplně každá maličkost, a pojďme se podívat zase na naši hubnoucí déle mladou holku (ale i všechny další běžné hubnoucí).
Základem většiny spalovačů je kofein. Stačí teda dát si kafe?
- pokud je silné a těsně před aerobním tréninkem (a pokud máte zdravé srdce), tak ano. Ty rozdíly totiž pak už fakt nejsou moc velké.
Co ten zelený čaj?
- zase, výsledky jsou nepatrné, ale zelený čaj obsahuje prospěšné látky, tak ho klidně v rozumném množství pijme.
Vláknina?
- jasně, vláknina totiž "zaplní místo", takže sníte míň potravin, které jsou energeticky hutnější - tím se snižuje energetický příjem - a tím dochází k hubnutí.

A ta hlavní magická pilulka, když chcete zrychlit metabolismus?
CVIČENÍ. A svaly. Jo. Čistá svalová hmota urychluje metabolismus. Čím víc jí na těle máte, tím rychleji vám to pálí.

Jestli jste tedy normální běžná hubnoucí déle mladá holka (a běžný hubnoucí obecně), nehledejte zázračnou piluli. Zase se totiž dobereme k tomu, že zázraky neexistují. Chce to holt pravidelně dobře jíst, pravidelně se hýbat, cvičit i silově (aby byly ty svaly, které zrychlují metabolismus) a k tomu si před proběhnutím dejte jedno silné espresso a přes den vypijte trošku zeleného čaje. A až budete mířit na soutěžní pódium, můžeme se pobavit o těch suplementech.


Žádné komentáře:

Okomentovat