úterý 20. prosince 2016

VÁNOČNÍ SOUSTŘEDĚNÍ

O víkendu jsou tu Vánoce. Šílení vrcholí, doděláváme práci, sháníme poslední dárky, patláme poslední cukroví. Anebo si to prostě a jednoduše v klidu užíváme a nestresujeme se?
Pojďme si ten poslední týden užít v klidu!
Každý den vás čeká jeden drobný úkol. Jedna maličkost. Jedna libůstka nebo radůstka. Zkrátka a dobře jedna věc, na kterou se budeme soustředit.



1. den: pondělí: 10 minut nic nedělejte! Posaďte se, nebo se klidně natáhněte na gauč a jenom zírejte do stropu nebo před sebe. Zkuste na nic nemyslet. Zkuste neplánovat v hlavě štědrovečerní menu, nepočítat, komu jste zapomněli sehnat dárek, neuvažovat, jakou polevu dáte na ty zbývající druhy cukroví, co jste ještě nesestavili jako lego z prvočástic. Prostě jenom tak buďte. Máte povoleno si  k tomu pustit hudbu. Ale nic jiného. Žádné zprávy, žádné předčítání receptů, žádné poslouchání toho, co se dneska stalo ve škole. Jenom se vypněte!

2. den: úterý: Dnes se na chvilku zamyslete a uvědomte si, co byste ještě letos rádi udělali sami pro sebe - nějakou radost, něco, do čeho jste se už dávno chtěli pustit, něco, co míváte na seznamu předsevzetí nebo plánů do nového roku, ale pořád na to není čas. Začít plést? Pustit se do cizího jazyka? Zkusit nějaký odkládaný recept? Začít cvičit? Začít si víc povídat s blízkými? Tak to prostě udělejte! Udělejte aspoň něco, co vás k tomu snu navede. Třeba si kupte pletací jehlice a vlnu. Nebo si na internetu najděte nějaký online jazykový kurz. Anebo si doma sedněte a aspoň 5 minut si povídejte, jaký jste měli den.

3. den: středa: Děláte každý rok na sváteční dny k jídlu to samé? Jasně, štědrovečerní večeře by tradiční být měla, pokud se u vás doma nestalo tradicí naopak zkoušet každý rok něco nového. Ale co v dalších dnech? Není nejvhodnější čas vyzkoušet něco, do čeho se jindy nepouštíte? Zkuste si dneska zalistovat recepty nebo se rozhlédnout v lahůdkách, co byste mohli ochutnat, vyzkoušet, uvařit. Nebojte se toho. A klidně o víkendu zapojte do příprav rodinu, ať se taky snaží!

4. den: čtvrtek: Už máte všechny dárky? Tak co udělat radost nějakou maličkostí i sami sobě? Podle svých finančních možností. Kupte si maličkost jenom tak. Kupte si vzdělávací kurz, po kterém pokukujete. Nebo si na internetu najděte vzdělávání zadarmo. Předplaťte si časopis. Přihlaste se k odběru nějakého blogu (samozřejmě nejlépe mého :-) , no dobře, jakéhokoli) nebo newsletteru. Pokud si chcete potrénovat angličtinu, vyzkoušejte klidně blog zahraniční! 

5. den: pátek: Den je určitě ve znamení dodělávek a finišování. Proto je nejvyšší čas se zase zastavit a chvíli věnovat jenom sobě. Vezměte si papír a tužku, anebo si otevřete zápisník v počítači, a sepište si 20 věcí, co se vám v tomto roce povedlo. Maličkostí i významností. A za všechny se pochvalte!

Veselé Vánoce, veselou Chanuku!

Žádné komentáře:

Okomentovat