pondělí 10. dubna 2017

CO JÍST PŘED CVIČENÍM

Pořád tápeme, co jíst před cvičením a kdy. Ona je to docela nezodpověditelná otázka. Jasně, existují určitá pravidla a zásady. A jasně, kdo se hýbe pravidelně a zná svoje tělo, ví, co si může dovolit a co ne. Ale co pořád vymýšlet? Pojďme se dnes na to zase jednou podívat.



Ideální samozřejmě je sníst něco, co vám dodá energii, ale nezatíží vám trávení. Většině lidí opravdu neudělá dobře salát s čerstvou zeleninou nebo větší kus masa - ty chtějí na strávení delší dobu, minimálně 2 hodiny, ale často spíš 3.
Pokud se chystáme vydávat energii, měli bychom se jí napřed zásobit. Trénink bez energie v domnění, že budeme líp pálit ze zásob, když jsme nic nedoplnili, nestojí za nic - chybí mu šťáva, ano, právě ta energie :-)

Takže co si dát?
1. Vločky s ovocem. 
Obsahují sacharidy, které uvolňují energii postupně, a ovoce je zase takovým tím rychlým nakopávačem.
2. Banány.
Když chceme cvičit dřív po svačině, jsou banány výborným a snadno stravitelným zdrojem energie. Navíc nemusíte nic chystat. A draslík, který je v nich obsažený, pomáhá zabránit křečím při námaze.
3. Jablko s arašídovým nebo ořechovým máslem.
Snadno přenosná rychlovka, která dodá energii. Ale třeba před jógou, kdy není radno jíst moc, vás ani "nezaplácne".
4. Pistácie s borůvkami.
Dokonalé spojení superpotravin plných látek, které působí proti zánětu, a tudíž pomáhají rekonvalescenci po silovém tréninku (ale vlastně i náročném aerobním cvičení). Navíc z nich zase nebudete mít v břiše těžko.
5. Smoothie s obsahem proteinu.
Dodá i tekutiny, které jsou před cvičením potřeba.
6. Káva s mlékem.
Ne takový ten nápoj plný cukru, ale poctivé kafe s poctivým mlékem. Kafe pomůže lépe spalovat a nabije energií, mléko dodá trochu potřebných cukrů. Když jste se nestihli najíst, je to záchrana.

Žádné komentáře:

Okomentovat