pondělí 3. dubna 2017

MRTVÉ JÍDLO, NEBO DOBRÁ PŘÍPRAVA?

Občas se můžeme setkat s názory, že jídlo, které chvíli čekalo v lednici v krabičkách, nebo nedejbože v mrazáku, a které se ohřívalo, nedejbože rovnou v mikrovlnce!, vlastně nestojí za nic, protože je zbavené úplně všeho. Někdo rovnou prohlašuje, že je to jídlo i mrtvé.



Na druhou stranu, pokud nejste v domácnosti, máte čas si každý den navařit čerstvě oběd i večeři? Těžko, že?

Tak jak to teda je? Opravdu "zabije" mikrovlnka všechno dobré a opravdu z jídla, které jsme zmrazili, nic nemáme?

No, nepřeháněla bych to! Jasně, není to čerstvé v tom pravém slova smyslu. Jasně, pár výživných látek to může odnést, takže ve srovnání s čerstvě připraveným jídlem možná něco tratíme. Ale (teď přichází to velké ALE)  je to pořád kvalitní vyrovnané vyvážené jídlo, pokud jsme si ho takto připravili.

Teď budu ještě chvíli doma, tak můžu vařit čerstvě, ovšem běžně pracuju 10 až 12 hodin denně a denní vaření skutečně nepřichází v úvahu. Zato však přichází v úvahu příprava ve velkém. Zkrátka a dobře navařím vždycky ve větším, rozporcuju, udělám z toho několik různých jídel a ta rozstrkám do ledničky a do mrazáku. Jsou to jídla vyrovnaná, vyvážená a zůstávají chutná, i když se rozmrazí - ba i když projdou mikrovlnkou :-) Za hodinu mám několik různých obědů a pak jen vytahuju podle potřeby a různě kombinuju.

Jsem realista, žiju ve světě, kde lidé pracují, kde není každý doma, aby si každodenně vyvářel. To oblíbené "nemám čas" bych měla právo používat častěji než dobrá polovina lidí kolem mě. Ale udělám si čas na to, abych se připravila. A považuju přípravu za důležitou součást svého života. Kdybych totiž nenavařila do krabiček, dopadlo by to přesně tak, jak to dopadá u spousty lidí: v hospodě (v lepším případě), u bagety, u chlebíčku, u kebabu a tak podobně. A skutečně si myslíte,  že ty bagety zabalené v celofánu jsou prospěšnější a "živější" a čerstvější než jídlo, které jsem uvařila v neděli a ve středu vytáhla z mrazáku?

Co vy? Chystáte dopředu? Nebo v průběhu týdne najednou zjistíte, že držíte tu bagetu, protože zkrátka a dobře "nestíháte"?

Žádné komentáře:

Okomentovat