neděle 28. května 2017

ODBORNÉ OKÉNKO: DEPRESE A NADVÁHA

První článek nové rubriky ODBORNÉ OKÉNKO, která každý týden přinese jednu zajímavost týkající se obezity, nadváhy, léčby a novinek v oboru.

Dnes začínáme spojením nadváhy, potažmo obezity a deprese.

Australský institut SAHMRI navrhl nový program, v němž se pokusí o léčbu obezity a deprese zároveň. Spojení mezi těmito dvěma onemocněními je známé, ale zatím se nikdo nepokusil přistoupit k němu komplexně a pokusit se léčit obojí zároveň.

Podle Journal of Health Psychology a také EASO jsou lidé s nadváhou a obezitou dvakrát až čtyřikrát častěji ohroženi rozvinutím deprese. A lidé s diagnózou deprese jsou naopak dvakrát víc ohroženi nadváhou a obezitou ve srovnání se zdravými spoluobčany.

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že na celém světě trpí depresí 300 milionů osob. A počet lidí s obezitou se od roku 1980 celosvětově zdvojnásobil.

"Deprese a nadváha a obezita se často dostavují společně," říká psycholožka Taryn Lores z SAHMRI. "V depresi pacienti často sahají k přejídání, ke špatné volbě jídla a jídelních návyků a jsou méně aktivní fyzicky. A naopak lidé, kteří jsou mentálně zdraví, ale obézní, často propadají časem depresi.
Náš program si dal za úkol účastníky naučit, jak si klást realistické cíle a provádět postupné změny, které se stanou novými návyky, jež si klienti mohou uchovat do konce života. Tento dvojitý přístup je podle nás účinnější než snaha léčit obě nemoci odděleně, jako se to prozatím děje."

Léčebný program v SAHRMI zahrnuje každý týden po dobu 10 týdnů dvouhodinové skupinové sezení. Uplatní se při něm zásady kognitivně behaviorální terapie a mindfulness. Po těchto 10 týdnech budou klienti nadále sledováni v následných konzultacích.

Podle Julia Licinia, psychiatrického vedoucího programu SAHMRI a profesora psychiatrie na Flinders University, se při těžké depresi objevuje buď ztráta chuti k jídlu, nebo naopak výrazně zvýšený apetit. "Nabírání na hmotnosti může pak vyvolat pocity méněcennosti a ztráty kontroly, což vede do kruhu diet a pocitů zmaru. Vytvořili jsme proto program, který pracuje s psychologickými intervencemi, jež obsáhnou jak pocity týkající se jídla a hubnutí, tak pracují s terapií při depresivních stavech. Náš program zahrnuje různé výukové strategie, které se navzájem doplňují, a tím zvyšují šanci na úspěch léčby. A také pomáhají lépe udržet váhový úbytek."


V Česku se v různých kurzech také pracuje i s psychologickým aspektem nemoci zvané obezita. Zejména v případě nadváhy je přeučení se novým návykům rozhodně přínosné. A pokud jsou kila navíc spojená s depresivními stavy (anebo i naopak), je třeba naučit se chovat a myslet jinak. Pozor, nebavíme se samozřejmě o těžkých formách deprese, kdy je zapotřebí přidat i medikaci. 
Další novinky a zajímavosti z této oblasti tady určitě ještě potkáte!

Žádné komentáře:

Okomentovat