neděle 25. června 2017

ODBORNÉ OKÉNKO: KAŽDÝ DESÁTÝ ČLOVĚK JE OBÉZNÍ


Nová studie publikovaná v New England Journal of Medicine uvedla, že 12 % všech dospělých lidí na světě je obézních a že toto číslo v posledních 35 letech vytrvale roste. U nás se uvádí 22-23 % obyvatel.



Čím dál víc energie přijímáme a čím dál méně energie vydáváme. A když se to sečte, vzniká veliký problém, se kterým si zatím neumíme tak docela poradit.

Jak říká profesor Arya Sharma, vedoucí oddělení výzkumu obezity na univerzitě v Albertě, není to překvapivé. „Hodně se poslední dobou mluví o prevenci obezity. Ale nic moc se ve skutečnosti nedělá. Tak mě nepřekvapuje, že ta čísla rostou.“
Potíž je v tom, že obezitu zase tak moc nezkoumáme, protože si myslíme, že víme, co ji zapříčiňuje, a on je to často omyl. Jak říká dr. Sharma: „Není to jenom prostá rovnice míň jíst a víc se hýbat.“
Má to ovšem řešení?
Podle dr. Sharmy bychom měli začít v prvé řadě měnit sám způsob současného života. Změnit způsob stravování, ale také fyzickou aktivitu. „A k tomu musíme změnit to nejzákladnější: jak lidé pracují, jak jedí, jak spí, jak se stýkají v rámci rodiny. Jsou to celé miliony drobností.“

Jistě, existují případy, kdy je obezita zapříčiněná poruchou fungování hormonů. Ale dost často k určitým poruchám ve fungování těla dochází až v důsledku dlouhotrvající obezity. 
Na různých konferencích a setkáních se obvykle mluví o tom, jak řešit obezitu jako nemoc. Jak nastavit pravidla léčení, jak nastavit pravidla chirurgických zákroků. Jaké výsledky nese sledování pacientů s drasticky sníženým příjmem. Ale málokdy dojde řeč na prevenci.

Já sama při podobné konferenci ve Varšavě tuto otázku nadnesla poměrně důrazně. Není načase – když si neumíme pořád vlastně poradit s nemocí, až propukne – zaměřit se víc na prevenci? Bránit se nemoci zvané obezita předtím, než se „rozjede“?


Snažím se o to svou prací. Vysvětluju, že rychlé zkratky k výsledku nevedou. Zdůrazňuju, že je třeba přistupovat ke všemu komplexně a soustředit se na nastolení zdravého životního stylu jako celku. Ale dokud to nezačneme doopravdy dělat, ta čísla porostou dál. Nechci tady za dva tři roky psát, že obézních je v České republice už čtvrtina všech lidí, co tu žijí.

Žádné komentáře:

Okomentovat