neděle 18. června 2017

ODBORNÉ OKÉNKO: POLYNENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY A POCIT SYTOSTI

STRAVA BOHATÁ NA POLYNENASYCENÉ TUKY MŮŽE U MLADÝCH LIDÍ MĚNIT HORMONY ŘÍDÍCÍ CHUŤ K JÍDLU

Nový výzkum mezi mladými lidmi ve věku 18-35, jehož výsledky uveřejnil časopis Science, ukázal, že mladí, kteří pravidelně jedli potraviny bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, jako jsou vlašské ořechy, losos nebo řepkový olej, se můžou dočkat příznivých změn ve fungování hormonů, které ovlivňují chuť k jídlu a hlad.


V těle nám působí řada nejrůznějších hormonů a některé ovlivňují přímo pocit hladu a nasycení. Některé tělu říkají, že se má najíst, další zase nabádají, že už jídla bylo dost, čili jsme sytí. Vědci se proto v poslední době často zaměřují na to, jak tyto hormony ovlivnit. Když je budeme mít pod kontrolou, můžeme konečně dosáhnout i optimální tělesné váhy.

V této konkrétní studii, kterou vedl Jamie A. Cooper z University of Georgia, se sledovalo, k jakým změnám v hladinách hormonů dochází, když lidé jedí potraviny bohaté na polynenasycené mastné kyseliny. Při vyšším obsahu těchto kyselin ve stravě se významně u lidí snižovala hladina ghrelinu, hormonu, který řídí pocit hladu, a výrazně se naopak zvýšil peptid YY (PYY), což je hormon, který má na starosti pocit sytosti nebo plnosti.

„Hormony apetitu hrají velkou roli v tom, kolik toho sníme,“ říká Jamie A. Cooper. „Tyto výsledky nám ukazují, že jídlo bohaté na polynenasycené mastné kyseliny nás zasytí na delší dobu.

Lidé z pokusu, kteří dostali stravu bohatou na tyto kyseliny, jedli vlašské ořechy, aljašského lososa, tuňáka, olej z lněného semínka, olej z hroznových semínek, řepkový olej a suplementy s rybím tukem. Přestože měli příjem stejně velký jako kontrolní skupina, která měla ve stravě naopak hodně nasycených mastných kyselin, složení bylo jiné.

Proč byly do studie zařazeny právě vlašské ořechy? Protože obsahují 13 g polynenasycených mastných kyselin z celkových 18 g tuku na porci. Jsou jedinými ořechy s vysokým obsahem omega-3 alfa-linolenové kyseliny.


K přesné dávce polynenasycených mastných kyselin na den ve stravě je třeba dojít dalšími výzkumy, ale do té doby určitě nezaškodí myslet na to, že ořechy, mastné ryby a podobné potraviny bychom měli mít na talíři co nejčastěji.

Žádné komentáře:

Okomentovat