neděle 19. listopadu 2017

DEN PO DNI 8

Další víkend, další volný den! No, skoro volný, ale nebuďme malicherní :-)

Venku začíná být šedivo a temno, došlo tedy na zářivé talíře, a samozřejmě taky jídlo se vybarvuje. Včera to docela svítilo, nemyslíte?

Ty barvy na talíři nejen dobře vypadají, ony mají i svůj smysl. Čím barevnější talíř, tím víc různých látek (říká se jim fytochemické látky) do sebe dostanete.
* Oranžové, žluté = betakaroten, obvykle je tam tedy hodně vitaminu A (nebo provitaminu).
* Červené = lykopen (proti rakovině, mimochodem, líp se uvolňuje při tepelné úpravě, takže ta rajčata pečte, vařte atd.),  a taky vitamin C.
* Nazelenalé, nažloutlé = lutein, a oči mají radost.
* Zelené = isiothiokyanát, tahle látka s příšerným názvem pomáhá játrům zbavovat se škodlivin z těla.
* Modrá/fialová = antokyanin, což je antioxidant a taky ještě umí snižovat krevní tlak.
* Černá = antioxidanty, ty prospívají prostě všemu (A co že je černé? Třeba fazole, tmavá čočka, houby a tak podobně.)


Takže ráno hezky z mrazáku borůvky na ovesný mugcake.


V poledne pečená rajčata k tilapii s italským kořením a vařeným bramborem.

K odpolední svačině ke krajíčku s žervé a krůtí šunkou trochu zelené okurky a červených cherry rajčat.
Před večeří červený grep.

A večeři jsem na žlutém talíři rozzářila žlutými míchanými vajíčky s krůtí šunkou a šaltokou a dobarvila troškou salátu little gem.

A jelikož se ta nízká oblačnost ráno ještě protrhla, dala jsem si hodinku s holemi. Chůze je prostě nej, a s holemi ještě líp! Je to nejzdravější pohyb (nebojte, jen na to klikněte).

Večer dávali krasobruslení, tak jsem si k němu nalila svou decku bílého a odpočívala a odpočívala a odpočívala.
Ale teď už zase svítí slunce, takže já jdu pro hole a vyrážím!


Žádné komentáře:

Okomentovat