středa 21. prosince 2016

CO MOTIVUJE VÁS?

Nějak jsem se poslední měsíc odmlčela. Zasáhl běžný život. No, běžný. S nějakými 60 hodinami práce týdně. A ty volné hodiny jsem si taky moc neužívala. Vleklé zdravotní problémy vyhrály. Příští rok mě čeká další operace. Ale to není důvod se na všechno vykašlat, že?



Někdy je zvláštní, co všechno může posloužit jako motivace.
Jíme zdravě a cvičíme proto, abychom byly štíhlé, byli svalnatí, mohli se ukazovat na pláži, měli krásné fotky na instagramu připodobněné fitnesskám, mohli se prezentovat ve facebookových skupinách jako ti, kterým se podařilo všechno změnit.
Ale tahle vnější motivace obvykle nestačí. Ano, udrží vás třeba chvíli v tělocvičně nebo u cvičebního DVD (v případě dívek a žen, které se stále ještě činek bojí), ale neudrží vás u sportu a dobrého jedení natrvalo. Zhubnete, nafotíte se, a co dál? Pokroky se výrazně zpomalí. Ano, zpomalí. I vám.

Když chceme něco změnit trvale, musíme k tomu mít důraznější a přesvědčivější důvod. Musíme mít nějaké hlubší proč. Potřebujeme takzvanou vnitřní motivaci. Ale kde ji vzít?

Uvědomte si, co chcete. Být štíhlí? Vypadat skvěle na fotce? Fajn, klidně. Ale PROČ to chcete? CO je tím důvodem? Chcete se vejít do kalhot určité velikosti? Dobrá. Ale PROČ?
Klaďte si otázky jako malé dítě, které došlo do období "proč", až dojdete k tomu, co vás doopravdy motivuje. Třeba jste si to ještě neuvědomili nebo si to nepřiznáváte.
Můžete toužit především po tom, abyste vypadali dobře na fotkách. Ale co je ono "dobře"? Mít štíhlé tělo? Vyrýsované svaly? A co znamená štíhlé a přiměřeně osvalené tělo? Tělo, které drží pohromadě a funguje tak, jak má, že? Které uzvedne náklad, přenese ho na určitou vzdálenost, doběhne autobus, natáhne se nahoru na skříň. A tělo, které tohle zvládá, je taky víc fit, nemyslíte? Je zdravější. Lépe odolává nemocem a lépe se z nich zotavuje. Stejně jako ze zranění.

A co to teď, když jste si to rozebrali k poslednímu "proč", otočit? Otočte svoje vnímání. Chcete mít tělo, které je odolnější a zdravější. To znamená, že o něj pečujete. Dáváte mu dobré jídlo, rozhýbáváte to, dopřáváte mu odpočinek. A když tohle děláte, tělo se mění. Začíná fungovat lépe. A začíná i lépe vypadat, že? Tvaruje se. Zbavuje se nadbytečného tuku. Posiluje svaly. Zpevňuje se. A výsledek? Vypadáte na fotkách líp!

Rozeberte si svoje PROČ. Hledejte důvody, které vás budou pohánět ve dnech, kdy se vám nebude chtít vstávat z postele, abyste si ráno odcvičili. Nebo kdy byste po práci radši zamířili do baru nebo na gauč, místo do tělocvičny. Ve dnech, kdy je příprava jídla hrozitánská otrava a kdy je mnohem jednodušší koupit si chlebíčky. Hledejte důvody, které vás budou pohánět i za dva roky, za pět let, za deset. To jsou ony důvody, které stojí na konci otázek "proč". To je to odolnější a zdravější tělo.

Co je tím mým důvodem? Ano, všeobecně "být zdravá". Ale převedeno na konkrétní "proč"? Mít pevné svaly, aby držely pohromadě uvolněné klouby. Mít silné svaly, abych mohla hýbat skříní. Mít dobrou kardiovaskulární vytrvalost, aby srdce utáhlo stresovou zátěž, ve které žiju. Mít pružné svaly, abych si je nenatrhla (věřte, není to žádná švanda a hojí se to dlouho). A být v tak dobré kondici, abych na ten operační stůl šla co nejvíc fit. Proč? Protože chci rychlou a pohodovou rekonvalescenci, abych se mohla do formy dostávat podruhé za jediný rok. A to bude teda jízda!

(Můžete tady být při ní. Anebo na facebookové stránce https://www.facebook.com/alexandraafraisfraisova/)

Žádné komentáře:

Okomentovat