pondělí 3. září 2018

A TAK ZASE DO VÁNOC!

Konec prázdnin a začátek školního roku dietáři často berou jako další startovní bod. Pojďme se tedy podívat, co je čeká?



1. Do Vánoc konečně zhubnu!
Ano, zhubnete, když budete jíst vyváženě, ve správném složení a množství.
Zhubnete, i když vynecháte jednu živinu. Ale pokud nemíníte jíst bez té živiny navěky, zase to přiberete zpátky a k tomu ještě pár dalších kil.

2. Napřed si očistím organismus!
Jistě, očistíte si ho vyváženým pestrým jídlem složeným ze základních skutečných surovin.
Ne, detoxikace jsou nesmysl. Ne, takzvaná detoxikace, kdy se cpete červenou řepou, a tu přitom zalíváte sójovkou, opravdu žádná sláva není.

3. Musím si ovšem taky nastartovat metabolismus!
Jistě, ten nastartujete pravidelnou stravou v dostatečném množství a správném složení. A dostatkem pohybu.
Ne, hladovka - při úplňku, novu, v pondělí nebo kdykoli jindy metabolismus nestartuje. Naopak ho vlastně zpomaluje.

4. Budu pít ty zázračné zelené byliny, a půjde to samo!
Jistě, pít v dostatečném množství je - podle mého, jako jedné z ambasadorek iniciativy Hydration 4 Health - dobře. Neslazené tekutiny. A pokud vás trápí zažívací potíže, tak i tekutiny bez bublinek.
Ne, pití zeleného toho a onoho vám nezaručí, že budete hubnout jako po másle. Jen se prolijete a něco možná vyvolá poněkud rychlejší pročišťování střev, kterému se dřív říkávalo docela obyčejně průjem.

5. Když budu jíst nejpozději v pět, zhubnu!
Jistě, když vynecháte celé jedno denní jídlo (a nebudeme se bavit o systému přerušovaného půstu, ve kterém byste ovšem měli mít živiny rozplánované tak, aby jich byl dostatek!, a já se o něm bavit ani nebudu, protože většina laiků to prostě správně nenastaví a není to zrovna ideální technika hubnutí pro chronické dietářky), tak vám obvykle bude chybět ta dávka energie. A dočasně hubnout budete.
A pak "sežerete" i tu ledničku! Krom toho, že budete špatně usínat, protože vás bude rušit hlasité kručení :-) Ale pokud chodíte spát mezi 7-8 hodinou večer, tak je to naprosto v pořádku!

6. Budu cvičit 10 hodin týdně!
Klidně, pokud už teď odcvičíte nějakých 7 hodin, máte fyzičku a máte čas. A pokud nezapomínáte na relax a máte ten svůj tréninkový plán dostatečně pestrý. A pokud jste polovrcholový sportovec a chystáte se na závody, soutěže, přehlídky.
Jen u toho nezapomínejte dostatečně odpočívat, spát, regenerovat a jíst.
A vy, kdo si nanejvýš dáte dvakrát do týdne půlhodinku u PC, buďte realisti. Navyšte to třeba na 5 x 30 minut. I to bude dost, než si na to zvyknete - tělesně i než si zvykne rodina a váš harmonogram.

7. Koupím si hned motivační šaty/sukni/kalhoty o 3 čísla menší!
Pokud vám to slouží jako motivace, proč ne. Ale asi nemá smysl vyhazovat moc peněz za něco, co vám nebude sedět ani tehdy, až budete o ta 3 čísla menší, že? Tělo se bude měnit, zejména pokud budete cvičit. A v té nové velikosti budete holt muset to oblečení stejně napřed vyzkoušet.

8. Nebudu jíst vůbec žádné ovoce, protože je v něm cukr!
Jistě, je v něm cukr. Jednoduchý. Fruktóza se jmenuje.
A je v něm taky vláknina, vitaminy, minerály... A ty vstřebávání toho cukru výrazně zpomalují a ztěžují. Takže ten cukr nemíří přímou cestou do jater tak, jako třeba cukr, kterým jste si ještě včera osladili kafe.
Ne, nezhubnete, když budete jíst ovoce na kila. Ale neztloustnete, když si za den 2-3 porce ovoce dáte. Ideálně s bílkovinou. Nebo po cvičení. Nebo když vás honí mlsná. Pardon, ale jablko je pořád ještě jaksi lepší varianta než sušenka. Nebo se něco změnilo?

9. Budu péct koláče jen ze špaldové mouky, nechci nic pšeničného!
Jistě, špaldovka má trošičku lepší výživové hodnoty než bílá pšeničná mouka. Ale špalda JE POŘÁD JEŠTĚ PŠENICE. To se fakt nezměnilo. A KOLÁČ JE POŘÁD KOLÁČ. Fakt si myslíte, že ty koláče jsou o tolik zdravější a "dietnější", když nahradíte jednu mouku druhou? Jo, když je ta mouka celozrnná, tak se cukr zase bude uvolňovat trošku pomaleji a koláče nejspíš bude stačit trošku míň. Ale když tam dáte cukr třeba hnědý, nebo med, vůbec nijak si fakt nepomůžete. Med je prospěšnější, když je to jedna lžička zastudena, v koláči to není rozdíl. A tuk je tuk se svou energetickou hodnotou taky pořád stejný. Takže rozdíl je jenom v té o maličko lepší výživové skladbě. Ale nedělejte si iluze, že jsou to až tak obrovské rozdíly.

10. A budu sladit jenom stévií!
Když už jsme u toho slazení...
Pokud chcete, používejte stévii. Ale než jí nakoupíte mraky, ochutnejte ji. Všem nesedí.
A když to budete chtít nahradit nějakým úplně umělým sladidlem... No, asi takhle. Jeden tábor říká ano, jeden ne. Za mě je to absolutně jednoznačné ne. Proč? Protože složení a působení. Když nic jiného, tak do mozku připutuje signál sladké chuti, takže mozek čeká i ten příval energie z cukru. A ten nepřichází. Takže vám za chvíli mozek našeptá, že asi teda potřebuje ještě kousek, ještě trochu, ještě lžíci, ještě talíř... A vy jste nespokojení z toho, že jednak nepřišel ten cukr, a jednak že nehubnete, protože jste toho čehokoli slazeného umělým sladidlem nakonec snědli ještě víc - a tím jaksi přijali i víc energie, že?



A kdo chcete, je tu z letošního léta celý seriál s názvem CHCI KONEČNĚ ZHUBNOUT, tak na něj zalistujte.

3 komentáře:

  1. 10 bodů je na mě strašně moc. Já to beru zcela jednoduše. Prostě si lépe vybírám jídlo, zároveň poté vařím zdravé recepty a samozřejmě se k tomu snažím hýbat. Běh, kolo, cvičení. A jakmile se tohle splní, nejí se příliš sladkého a bílého pečiva, jde to samo a člověk se cítí lépe.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuju tyto zdravé recepty Jsou jednoduché, chutné a vůbec se necítím, že by se jednalo o nějakou dietu. Už jsem zhubla 6 kg!

    OdpovědětVymazat