středa 18. září 2019

KOLIK VLÁKNINY POTŘEBUJE DÍTĚ?

kOLIK VLÁKNINY POTŘEBUJE DÍTĚ? A JE DOBŘE DÁVAT MU CELOZRNNÉ PEČIVO? VÁŽNĚ JE BÍLÝ ROHLÍK TAKOVÉ ZLO?



Dnešní debata plná pohoršování nad BÍLÝM pečivem pro děti ukázala, že občas světu vládnou tak trochu dezinformace.
To, co je vhodné pro většinu (ne pro každého) dospělých, neznamená, že je vhodné pro všechny. Dietářka jí jinak než sportovec, a dospělý člověk jí jinak než dítě. Musí jíst jinak.
Jednak dítě ve vývinu nemůže omezovat příliš kalorickou hodnotu stravy, pokud se bavíme o stravě vyvážené a racionální. A jo, do té kvalitní šunka s vysokým obsahem masa, nízkým obsahem soli a všech možných přídatných látek klidně patří.

Ale hlavní chybička mnoha zastánců echt zdravého stravování nastane u vlákniny. V domnění, že víc vlákniny je vždycky dobře a že bílé pečivo je hrozba, chtějí svým dětem dopřát to "zdravé". Jenomže dětský zažívací systém si s tím neumí poradit. Dítě má zažívací problémy a především si může zadělávat na potíže za pár let (poškozená sliznice není na první pohled hned vidět).

Kolik vlákniny tedy má dítě mít?
Existuje jednoduchá formulka, která se snadno zapamatuje:

VĚK DÍTĚTE + 5

Takže dítě staré 2 roky má mít za den ve stravě 7 gramů vlákniny. V 5 letech je to 10 gramů. V 10 letech se dostane na 15 gramů vlákniny za den. V 15 letech je na 20 gramech (ano, ani v 15 ještě není dospělé a nemá úplně dospělý ani zažívací systém). A doopravdy až v plnoletosti, dospělosti, prostě někdy od 20 let může jíst vlákniny tolik, kolik se doporučuje pro dospělého člověka. (To celé, pokud samozřejmě nemá zdravotní omezení, která si vynucují příjem nižší.)

Takže to, že děti jedí bílý rohlík, vážně není špatně! Špatně by naopak bylo, kdyby dostávaly od malička ten celozrnný. (A taky ty rádobytmavé, nabarvené, s 20 složkami, ale to je zase jiná kapitola.)

Až na vás budou jiné matky "útočit", jak může mít vaše dítě v ruce BÍLÝ rohlík, asi jim to nevysvětlíte - ale budete vědět, že mu tím rohlíkem fakt nijak neubližujete. Právě naopak :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat