pátek 19. srpna 2016

JAK DLOUHO TO TRVÁ, NEŽ UVIDÍM ZMĚNY?

Už dva týdny jím jinak a cvičím, a nic! Co mám dělat?

No co, vydržet!



Jestliže jste překopali jídelníček (a mimochodem, PŘEDSTAVA, že jíte zdravě, a SKUTEČNÝ zdravý jídelníček se občas poněkud liší) a začali se hýbat, tělo se bude měnit, ale většinou se opravdu nezmění za týden, dva, dost často ani za první měsíc. Za týden můžete při přísném příjmu z čistých surovin ztratit vodu, to ano, pak se na váze něco projeví. Ale to platí jen pro ty, kdo změnili jídelníček opravdu radikálně, předtím jedli hrozně a většinou se nehýbali.

Kdy tedy můžeme čekat nějaké změny k lepšímu?

Pokud začínáte, nikdy jste nedrželi žádné diety, netrápili se hladovkami, půsty, "očistami", "detoxikacemi" a podobnými nesmysly, jste mladí a zvedli jste se z gauče a začali se k tomu trochu hýbat a jíst čistěji a rozumněji, po prvním měsíci by nějaké výsledky patrné být měly.

Pokud jste letitý dietář, hladovkář a zkoušeli jste kdeco, včetně dnes tak populárních záležitostí typu paleo, keto, lowcarb a podobně, které výrazně zpomalují metabolismus, jestliže se provádějí neodborně a bez pohybu, můžete si počkat i několik měsíců! Proč? Protože jste zpomalení :-) Doslova. Tělo si navyklo šetřit absolutně se vším, co dostane. Žije v setrvalém stresu a strachu z hladomoru - taky doslova. To je prostě naše nastavení dané vývojem lidstva. Žijeme v moderní době dostatku (no, spíš přebytku), ale tělo zůstalo v dobách, kdy panoval nedostatek, a tak automaticky šetří, kde může. Jestliže má jídla málo, naučí se hospodařit s absolutním minimem a všechno, co mu zbude - a snaží se, aby mu zbylo co nejvíc! -, uloží do tuku na horší časy. Tuk totiž zaručoval přežití. V tuku je energie na horší časy. Na zimu, kdy dojdou plodiny. Na dobu, kdy nepotkáme dlouho žádného mamuta.
Měla jsem klientky, které potřebovaly opravdu hodně trpělivosti. Ale když vytrvaly, vyplatilo se jim to. Někomu začalo tělo reagovat i po 3 měsících. Dost často totiž bylo třeba napřed příjem postupně navyšovat a tělo naučit, že už má dostatek a nemusí se chovat jako skrblík. A věřte, že přesvědčit vlastní organismus, aby pustil trochu tuku, je dost velká fuška!

I když jste se netrápili extrémními dietami, jen jste jedli málo, protože členky různých "fitness" skupin vás přesvědčují, že vám musí stačit půl vaničky tvarohu a že ovoce je absolutní jed, kterého si můžete dopřát výjimečně jeden malý kousek vybraného druhu a ještě jenom někdy do 11 dopoledne, a sem tam jste se už i pohnuli, nemůžete čekat, že uvidíte výraznější změny za 14 dní. Dejte tomu zase nejméně měsíc. A ten měsíc si opravdu pečlivě hlídejte, co jíte a jak moc se hýbete.

Co pomůže nastartovat, aby se začalo něco měnit?
* Pravidelné jídlo, nejpozději po 4 hodinách, když bdíme.
* Zahrnutí VŠECH makroživin, neomezování žádné skupiny - takže žádné prudké snižování tuků, vynechávání sacharidů a podobně.
* Dostatek spánku. Bez debat. Když nespíte, nebo spíte hodně málo, pro tělo je to zase stresová situace a zachová se podle toho: bude šetřit energií.
* Dostatek neslazených tekutin.
* Čisté potraviny. Ne uměliny.
* Dostatek OVOCE a zeleniny - potřebujeme vitaminy, minerály, vlákninu. A ne, jednoduchý cukr v ovoci se opravdu nechová jako cukr z koláčku!
* Dostatek pravidelného pohybu. Minimálně 150 minut týdně a rozloženě, tedy aspoň 5 x týdně po 30 minutách.
* Dostatek aktivního pohybu v průběhu dne. Tedy ne, že si odcvičíte a zbytek dne prosedíte.
* Dostatečný příjem! Nesnižovat na úroveň hladovění. Ano, máte jíst víc, než si myslíte!
* Trpělivost. Vydržte. K současnému tělu jste se nedopracovali za jeden měsíc. Musíte ho přesvědčit, že to se změnami myslíte vážně. A některé tělo se holt nechá prosit trochu déle.


A jestli chcete vidět, co všechno nefunguje, je tady blog i na tohle téma:
http://alexandraafraisfraisova.blogspot.cz/2016/07/co-nefunguje.html

2 komentáře:

  1. :) několik měsíců, nebo třeba tři roky! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak! Někdy to trvá. A paradoxně, ještě déle než u chronických dietářů to může trvat u někoho, kdo jí relativně dobře a čistě dlouhodobě a hýbe se celý život. Ono totiž už není moc co měnit. Může se jenom ladit. A to je taky fuška. V estetických sportech se ladí hodně a jsou vidět výrazné výsledky za relativně krátkou dobu - ovšem kdo se k tomu kdy přiblížil, ví, za jakou je to cenu a co to s tělem dělá. Takže trpělivost, trpělivost, trpělivost!

    OdpovědětVymazat