STRAVA BOHATÁ NA POLYNENASYCENÉ TUKY MŮŽE U MLADÝCH LIDÍ
MĚNIT HORMONY ŘÍDÍCÍ CHUŤ K JÍDLU
Nový výzkum mezi mladými lidmi ve věku 18-35, jehož výsledky
uveřejnil časopis Science, ukázal,
že mladí, kteří pravidelně jedli potraviny bohaté na polynenasycené mastné
kyseliny, jako jsou vlašské ořechy, losos nebo řepkový olej, se můžou dočkat
příznivých změn ve fungování hormonů, které ovlivňují chuť k jídlu a hlad.
V těle nám působí řada nejrůznějších hormonů a některé
ovlivňují přímo pocit hladu a nasycení. Některé tělu říkají, že se má najíst, další
zase nabádají, že už jídla bylo dost, čili jsme sytí. Vědci se proto v poslední
době často zaměřují na to, jak tyto hormony ovlivnit. Když je budeme mít pod
kontrolou, můžeme konečně dosáhnout i optimální tělesné váhy.
V této konkrétní studii, kterou vedl Jamie A. Cooper z University
of Georgia, se sledovalo, k jakým změnám v hladinách hormonů dochází,
když lidé jedí potraviny bohaté na polynenasycené mastné kyseliny. Při vyšším
obsahu těchto kyselin ve stravě se významně u lidí snižovala hladina ghrelinu,
hormonu, který řídí pocit hladu, a výrazně se naopak zvýšil peptid YY (PYY),
což je hormon, který má na starosti pocit sytosti nebo plnosti.
„Hormony apetitu hrají velkou roli v tom, kolik toho
sníme,“ říká Jamie A. Cooper. „Tyto výsledky nám ukazují, že jídlo bohaté na
polynenasycené mastné kyseliny nás zasytí na delší dobu.
Lidé z pokusu, kteří dostali stravu bohatou na tyto
kyseliny, jedli vlašské ořechy, aljašského lososa, tuňáka, olej z lněného semínka,
olej z hroznových semínek, řepkový olej a suplementy s rybím tukem.
Přestože měli příjem stejně velký jako kontrolní skupina, která měla ve stravě
naopak hodně nasycených mastných kyselin, složení bylo jiné.
Proč byly do studie zařazeny právě vlašské ořechy? Protože
obsahují 13 g polynenasycených mastných kyselin z celkových 18 g tuku na
porci. Jsou jedinými ořechy s vysokým obsahem omega-3 alfa-linolenové
kyseliny.
K přesné dávce polynenasycených mastných kyselin na den
ve stravě je třeba dojít dalšími výzkumy, ale do té doby určitě nezaškodí
myslet na to, že ořechy, mastné ryby a podobné potraviny bychom měli mít na
talíři co nejčastěji.
Žádné komentáře:
Okomentovat