neděle 20. května 2018

ODBORNÉ OKÉNKO: BARIATRICKÉ OPERACE: CO PŘEDTÍM, CO POTOM

Dnešní odborné okénko nahlédne na operační sál - ale nebojte, jen nakoukneme a budeme se spíš bavit o tom ostatním. Tématem je bariatrická chirurgie, tedy laicky řečeno všechny možné techniky zmenšování žaludku (i když občas to není technicky vzato jenom tohle).



Jak už jsem párkrát někde napsala a řekla, bariatrická chirurgie je v Čechách  na špičkové úrovni. Věřte, ve srovnání s řadou evropských zemí jsme na tom opravdu báječně. Ale kdy vlastně je na takovou operaci čas a co to obnáší?

Setkávám se s tím, že o operaci uvažují dokonce i klientky nebo obecně ženy už v prvním stupni obezity. Nejčastěji jsou to ženy ve středním věku, které za sebou mají spousty diet a nedaří se jim už zhubnout. Nejsou morbidně obézní, nejsou ani těžce obézní, jsou "jenom" obézní. A mají dojem, že zákrok všechno vyřeší.

V Čechách má nárok na tuto operaci pacient, který splňuje několik požadavků:
* BMI pacienta je nad 40, tedy se ocitá v takzvané obezitě třetího stupně
* BMI pacienta je nad 35 a trpí metabolickým onemocněním typu diabetes 2. stupně
Operace je na účet zdravotní pojišťovny. Stejně jako veškerá vyšetření, která s ní souvisejí, a následná péče.
Existují u nás státní zařízení (nemocnice) a také soukromé kliniky.
A provádí se několik různých typů zákroků, včetně těch nejpokrokovějších. (Když si pacient usmyslí, že chce to a to, protože to měla Máňa odvedle, a nedostane to, je to zkrátka nejspíš proto, že se zrovna pro něj hodí třeba něco jiného.)

Dnes se ta hranice posouvá a u diabetiků je ve hře někdy už BMI nad 30, tedy obezita 1. stupně. Při diabetu se totiž zdá, že chirurgická léčba obezity přispívá i ke zlepšení celkového zdravotního stavu výrazně lépe než tradičnější způsoby léčby.
Jistě, cukrovka se nedá úplně vyléčit (až na čestné výjimky, kterým "v sobotu odešla"). Ale dá se léčit. A podle nejnovějších výzkumů se zdá, že právě zákroky vedoucí ke snížení příjmu potravy hrají v léčbě svou významnou roli.

Pacient u nás ještě stále absolvuje nebo by měl absolvovat:
* poradu s nutričním terapeutem
* psychologické vyšetření
* samozřejmě všechna tradiční vyšetření na obezitologii
* mělo by také proběhnout proškolení a pacient by měl snížit svou hmotnost ideálně o 5 % nejméně - úpravou stravovacích návyků už před operací (jednoduše se učí jíst pomaleji, menší množství, lépe kousat atp)

Všechny podrobnosti se každý pacient dozví už ve chvíli, kdy se o podobné operaci začne mluvit. Důležité je vědět, že na ni nikdo nejde jen tak rovnou z ulice: měl by být poučen o tom, jak se stravovat, měl by za sebou mít psychologické vyšetření a měl by mít možnost pracovat na pochopení svého stávajícího, ale i budoucího jídelníčku.

Když jsme u toho budoucího jídelníčku...
Ono totiž absolvovat operaci není všechno.
Zaprvé, po operaci je třeba určitou dobu dodržovat určitá pravidla: podrobnosti se zase každý pacient dozví, ale jen pro představu:
* nejprve jen tekutiny, nejčastěji v objemu do 100 ml na jednu porci
* poté tekutá strava - opět v malém objemu
* a po přechodu na tuhou stravu stále malé porce, přednost mají vždycky nejprve bílkoviny (takže u oběda napřed sníst maso nebo jiný zdroj bílkovin, pak teprve to ostatní) - to celé neprobíhá v řádu dnů, nýbrž týdnů.

"Rozjíst" se to samozřejmě dá, takže se i pacient po různých typech bariatrické operace může dostat zpátky do výchozího stavu (nebo je jeho hmotnost ještě vyšší, než byla ta výchozí). Ani tyto operace nejsou zázrak.
I pacient, který je absolvuje, se musí naučit žít jinak. Jinak se stravovat. V jiné frekvenci, množství, složení jídla. Měl by se naučit hýbat a být aktivní.

Když bych to zjednodušila - operace zmenší žaludek nebo ho různě upraví (výsledkem je prakticky vždy zmenšení objemu žaludku, aby se tam nevešlo tolik stravy, nebo průchodnosti).
ALE! Pokud má být úspěšná dlouhodobě a pokud má být pacient zdravější, štíhlejší a všeobecně mít větší kvalitu života než před operací, měl by dodržet následující:

* jíst častěji
* jíst menší porce
* jíst přednostně bílkovinu
* jíst v klidu
* přiměřeně se hýbat 
* být aktivnější
* dostatečně odpočívat.

Nepřipomíná vám to něco, náhodou? :-)


A ještě poznámka:
Setkala jsem se s úvahami typu "půjdu na operaci, protože NEMÁM ČAS si teď připravovat jídlo do krabiček a chystat si něco předem". Tak moment!
Po operaci si CHYSTAT BUDETE MUSET! Musí to být odměřená dávka, musí být ze začátku rozmixovaná, musí být dobře zvolená - potřebujete dostatek bílkovin, nemůžete se "zaplácnout" jen tak něčím, protože vám dřív nebo později (no, skoro dřív) začnou chybět živiny.

Takže pokud uvažujete o operaci proto, že vás má zachránit, protože teď nemáte čas si chystat jídlo, tak víte co? Zkuste si jeden celý měsíc bez výjimky přichystat absolutně každé jídlo, pečlivě si ho navážit, rozmixovat a odměřit do 100 ml dávky. 



BMI A OBEZITA
  • < 18,5 podváha 
  • 18,5 – 24,99 optimální váha (normální váha)
  • 25 – 29,99 nadváha
  • 30 – 34,99 obezita prvního stupně
  • 35 – 39,99 obezita druhého stupně
  • > 40 obezita třetího stupně (45 je hranice morbidní obezity)

Žádné komentáře:

Okomentovat