pondělí 11. června 2018

RÁNO, NEBO VEČER? KDY JE LEPŠÍ CVIČIT?

Není to tak dávno, kdy jsem zaznamenala v jedné diskusi názor, že cvičit ráno je nezdravé. Tak jak to je? "Smí" se cvičit i ráno? Nebo je lepší cvičení večer?



Ideální doba na cvičení neexistuje. A cvičit ráno zakázáno opravdu není. Tolik na úvod. 

Ideální doba na cvičení je taková, která vám vyhovuje a kterou jste schopni dodržet. Tečka. Ano, jsou určité aktivity, pro které existuje vhodnější a méně vhodná denní doba. Ale v zásadě je to na vás, vašem programu, fungování vašeho těla... a taky na tom, jak se umíte rozcvičit.

PROČ CVIČIT RÁNO?

  • máte energii
  • ranní ptáčata jsou nabuzená, hned jak vyskočí z postele
  • odcvičíte a máte splněno, žádné nenadálé okolnosti vás už o trénink později během dne nepřipraví


PROČ CVIČIT VEČER?

  • jako sova máte víc energie
  • organismus většiny lidí zvládne větší zátěž
  • je to relax po pracovním dni




NA CO JE TŘEBA DÁT POZOR RÁNO?

  • pořádně pijte, po noci jste dehydrovaní
  • před aktivitou delší než cca 30 minut raději přijměte nějakou snadno stravitelnou energii
  • důkladněji se rozcvičte, tělo potřebuje delší dobu, aby se "probudilo"


NA CO JE TŘEBA DÁT POZOR VEČER?

  • soustřeďte se na techniku, po náročném pracovním dni můžete být unavenější
  • nezapomeňte se po cvičení najíst, tělo potřebuje stavební látky na obnovu tkání
  • zapište si cvičení do svého denního programu, abyste místo něj nezamířili jinam

NALAČNO, NEBO PO JÍDLE?
Nikdy nechoďte cvičit (cokoli) s plným žaludkem. Po větším jídle počkejte klidně 2 hodiny, po svačině tak hodinu. 
Někdo není schopný odtrénovat (a je jedno, jestli se bavíme o silovém tréninku, běhu nebo cvičení s domácím cvičebním DVD) po syrové zelenině a mase, jinému je to jedno. 
Když cvičíte ráno, můžete cvičit nalačno, pokud nejste diabetik a nemusíte si hlídat cukr v krvi, ale většině lidí se po delším než půlhodinovém cvičení bude motat hlava - takže nějaký zdroj energie nezaškodí. To domácí DVD je zvládnutelné a je to tak v pohodě. Krátký běh taky. Delší cvičení, silové cvičení nebo zkrátka něco náročnějšího nějakou energii - snadno stravitelnou - potřebuje, aspoň u většiny lidí. Dejte si kousek ovoce, jogurt, smoothie, klidně i protein. A taky si klidně dejte kafe. A hlavně se pořádně napijte!
Jestli si říkáte, že nebudete jíst ani před delším cvičením, a tím víc zhubnete, tak vás zklamu. Ono to zase takhle jednoduše nefunguje. Tělo to - pokud přes den jíte míň, a to jíte, když se zrovna snažíte hubnout - bere jako další stres, a o to víc se zabejčí a bude si šetřit každou kalorii, kterou dostane. Mimochodem, už jsem vám říkala, že ve stresu tělo bere energii přednostně ze svalů? Tuk je zásobárna energie a hodně vystresované tělo v šetřivém režimu to vnímá tak, že tuk si musí uchovat na ještě horší časy! (Když budete dost a správně jíst a netrénovat jak na maraton, jen abyste honem zhubli, tak v takovém stresu nebude a pak sáhne i po tuku, jakmile ho to naučíte - ale to zase někdy příště.) Nebo vám taky jednoduše dojde energie a vy se sesunete k zemi, a to žádná zábava taky není.

A k jídlu po cvičení je víc i tady: co jíst po cvičení.

CVIČENÍ NA RÁNO
jóga
pilates
krátký běh
domácí cvičební DVD program

CVIČENÍ NA VEČER
skupinové cvičení
tanec
posilovací cvičení
delší aktivita obecně

Ale tímto rozložením se řídit rozhodně nemusíte. Cvičte to, co vás baví, kdy vás to baví a jak vám to vyhovuje. Jen myslete na to, že před jógou je lepší nemít v žaludku jídlo, že těžká svačina nepomůže ani před během a že na činky to chce trošku energie a pořádně se rozcvičit. Po cvičení se nezapomeňte pořádně protáhnout (dobře, při józe se už taky protahujete) a najíst - ano, i večer! A klidně choďte cvičit třeba o polední pauze.
Cvičíte ráno, v poledne, nebo večer?




Žádné komentáře:

Okomentovat