neděle 10. června 2018

ODBORNÉ OKÉNKO: POCHOD PROTI RAKOVINĚ PRSU

Sobota v červnu, parno, slunce žhne, a Praha růžoví. Tradiční obrázek, který se opakoval už po osmnácté. 
Pochod proti rakovině prsu!


Rakovina prsu se netýká jenom žen, ale přece jen je to s velkou převahou ženské onemocnění. Netýká se jen žen déle mladých, ale přece jen s převahou vedou ty, které se dostaly do čtvrté, páté, šesté dekády života. A netýká se jen obézních, ale přece jen je obezita jedním z prokázaných rizikových faktorů vzniku tohoto onemocnění.

Rakovina prsu je také jedno z onemocnění, kterému lze částečně předcházet životním stylem (i když ten není zodpovědný za všechna tato onemocnění - zrovna tady hrají roli i jiné faktory a poměrně důležitá je tu i genetika a porucha jistého genu). A rakovina prsu je také onemocnění, které má velmi vysoké procento úspěšnosti léčení a vyléčení - pokud se odhalí včas.

U nás existuje pokročilý a dobrý program prevence. Jednak by ženy měl kontrolovat jejich gynekolog. Pak by také každá žena bez výjimky měla jednou měsíčně provádět samovyšetření prsu! Nepodceňujte to! Takto se zachytí naprostá většina onemocnění včas! Nikdo nezná vaše prsa lépe než vy, nebo teda váš partner či partnerka. Výborný odkaz pro postup při samovyšetření najdete tady v článku paní doktorky Skovajsové.
Ženy mají také možnost absolvovat pravidelné screeningové vyšetření. Od 45 let je mammograf hrazen pojišťovnou, v případě zvýšeného rizika už dříve. Ne, nemá smysl chodit na mammograf v pětadvaceti - ona je totiž ta prsní tkáň jiná a toto vyšetření není tak průkazné. Proto mladší ženy chodí v prvé řadě na ultrazvukové vyšetření.

No a aby na tyto aktivity a přístroje a taky programy pro nemocné a pacientky v léčení a při rehabilitaci byly prostředky, pořádají se různé charitativní akce. Ony neslouží jenom čistě k výběru peněz, samozřejmě, ale taky k tomu, aby se o tématu vždycky chvíli víc mluvilo a připomínalo se - a to právě dělám. Ne, pojišťovny nikde na světě nedokážou pokrýt úplně všechno. Díky charitě se daří vybavovat mammocentra novými přístroji. Díky charitě se daří pořádat sportovní akce pro pacientky. Díky charitě se daří pořádat třeba kurzy vaření. Zkrátka charita je potřeba. A je potřeba o tom mluvit.
No a nakonec taky díky Avonu, že se těchto akcí ujal pořadatelsky.

Takže dámy, jsem moc ráda za vás všechny, které jste tam včera taky byly. A všechny si koukejte prohmatat do večera prsa, jo? :-) (A kdo má jít na kontrolu nebo screening, tak se nebojte a běžte tam!)





Žádné komentáře:

Okomentovat