středa 3. ledna 2018

KDYŽ JE V TĚLOCVIČNĚ PLNO

Začátek roku znamená neomylně dvě věci. Asi tak dva lidi ze tří se pouštějí do diety a tělocvičny jsou plné nováčků.


Dali jste si předsevzetí/slib/prostě máte vytrvale v plánu, že budete cvičit? Dorazili jste do tělocvičny, rozhlédli se po všech možných strojích, které vám připadají jako mučidla, a zjistili, že se na ně stojí fronta? A že vás nějaký svalovec odstrčil, když jste se chystali sednout na jednu z těch divných věcí? (Neodstrčil vás proto, že je hrubián, ale protože v tělocvičně platí určitá nepsaná pravidla, o kterých si povíme zase třeba příští týden.)

Co tedy dělat, když se nechcete nechat semlít ve vlně "ledňáčků" a chcete u cvičení vydržet? Anebo už cvičíte delší dobu, jen se vám teď nechce tlačit, než pravidelná lednová vlna třetí, čtvrtý týden zase zeslábne a bude tam k hnutí? Jak prosté, cvičte doma. (A nezapomínejte, že špatné jídlo nepřecvičíte.)

Jasně, já vím, že máte málo místa a že musíte odstěhovat stolek a že tam pořád někdo chodí a něco chce a že vám tam chybí vybavení a že...

Tak jo, pojďme se na ty důvody podívat trochu blíž.

1. Málo místa
Moje "tělocvična" má asi tak 1,5 x 1,8 metru. Je to koutek v pokoji, mezi pohovkou a pracovním stolkem. Pracovní židli musím odsunout. Přesto tady zvládnu plnohodnotný trénink. Když totiž nebudete skákat do dálky nebo válet sudy, vejdete se. 

2. Stěhování nábytku
Vždyť píšu, že musím odsunout pracovní židli. A při vykopávaní nohy na všech čtyřech ji holt musím zvednout tak vysoko, abych byla nad gaučem - takže to neošidím.

3. Pořád tam někdo chodí
Ano, malé děti jsou náročnější a asi jim to nevysvětlíte. Ale některé to berou jako hru. U jiných se dá cvičit, když odpoledne spí. A ty větší? Buď se přidají, nebo si pomyslí něco o vaší trapnosti, a půjdou si po svých. A drahá polovička? Platí předchozí věta.

4. Každý něco chce
Tak počká. Tohle je čas pro vás. Půlhodinu denně vám snad vaše okolí dopřát může. (Jasně, hodinka je ještě lepší, ale buďme realisti. Málokdo má pohyb jako součást své práce nebo aspoň života natolik, aby se ta hodinka pro vás plně respektovala.) Pokud to doma neberou na vědomí, možná by jim někdo měl vysvětlit, že jste samostatná jednotka, která se o sebe musí starat, pokud se má vydržet starat i o ně.

5. Chybí vám vybavení
No, upřímně, když máte internet, můžete tam mít YouTube. Existují cvičební DVD, pro starší a pokročilé i videokazety. A vybavení? Potřebujete boty na cvičení, tepláky a triko. Dámy sportovní podprsenku. Stačí obyčejné, nemusejí přece být značkové. To přijde časem, třeba si nechte vždycky nějaký kousek nadělit k narozeninám a zvláštním příležitostem. Nebo si lepší podprsenku dopřejte jako odměnu po prvních zhubnutých kilech (pokud je zrovna hubnutí váš cíl). A konečně výbava ve smyslu činek... Tak hele, pytlík s moukou nebo petku doma máte? Plnohodnotný trénink navíc může být jen s váhou vlastního těla. Navíc pokud jste začátečníci, ten trénink s vlastním tělem pro vás bude i vhodnější. Nesnažte se rýsovat triceps, když neuděláte klik. (Pro začátečníky tady i jeden začátečnický blog.) Jo a mimochodem, ten trénink s vlastní vahou těla, když je dobře sestavený, bude makačka i pro zkušeného sportovce.

Takže jak zněly ty důvody, proč v lednu nemůžete cvičit, protože je v tělocvičně plno?




Žádné komentáře:

Okomentovat