středa 7. března 2018

BOJUJU, BOJUJU, BOJUJU ANEB #DOFORMY PRO TY, CO JSOU MLADÉ UŽ DLOUHO


Bojuju, bojuju, bojuju!  Po dalším týdnu stále žádná změna. Ale nevadí, jedeme dál. 

Troška vysvětlení na úvod.
Letos v lednu jsem "podlehla" a v rámci svého #projekt2018 se přihlásila i do #doformysmuscleandfitness. Kdo tenhle projekt neznáte, tak je to úspěšná a už letitá akce, ze které si vzala příklad, inspiraci (nebo ji prostě vykradla) spousta dalších podobných soutěží. Máte 3 měsíce na to, abyste změnili svoje tělo - v prvé řadě vizuálně, ale s tím souvisí i změna jeho fungování a chování. Prostě takové zrychlené hubnutí a změna k lepšímu, jaké bodují v nejrůznějších reality show.


Dobře, už začínám pochybovat, že pošlu závěrečné fotky  , ale to neznamená, že to vzdávám a končím. 

Hlavní cíl není zhubnout (no dobře, chtěla jsem a chci), ale hlavně a především FUNGOVAT. 

A taky ukazovat cestu normálním ženským v kritickém věku, co se dá dělat (a třeba taky co tak úplně reálné není, pokud k tomu mají 10-12hodinovou pracovní dobu a zpomalený metabolismus - ony většinou léty diet, já léty nemoci). 
Už jsem psala, že moje tělo se bohužel chová, jako bych byla letitá anorektička. Velmi výrazně snížený příjem potravy (nedobrovolný) na několik, no vlastně docela dost!, let způsobil, že mám o dost zpomalený metabolismus (podle odborných testů). Takže je holt dřina ho přesvědčit, aby se choval tak, jak podle fyzikálních zákonů má. Občas mám až pocit, že sice fyzika funguje, ale víceméně mi zaručí, že díky hlídání a jídelníčku a pohybu nemám ještě o čtvrt metráku víc!

Ale zpět k tomu kritickému věku. Ona to není jenom výmluva, že s přechodem se tělo začne chovat jinak. To je prostě měřitelný a změřený fakt. Netvrdím, že v přechodu nebo po přechodu se nedá zhubnout. Dá! Existuje spousta příkladů a určitě kolem sebe nějakou takovou ženu najdete. Taky jsem je mezi klientkami měla a úspěšné byly!
Ale ano, může to být trochu problém v tom prvním období, zejména po násilném přechodu, kdy je tělo opravdu rozbouřené. Vzpomeňte si, holky, na pubertu. A vzpomeňte si, vy, které jste matky, na období po porodu. No a tady si k tomu přidejte, že klesne hladina spousty hormonů, jiné zase vylítnou nahoru, někoho trápí návaly (a pak cvičte!), někoho zase šíleně nepřekonatelná únava, někdo blbě spí (a pak je unavený taky), někdo se vypořádává s fyzickými následky třeba operace, někoho posedne klidně i mírná deprese (kdy se vám taky moc toho dělat pro sebe nechce), někdo je v jednom kolotoči, ze kterého neumí vystoupit, stará se o vlastní rodinu, o stárnoucí rodiče, chodí do práce a prostě toho všeho má plné zuby... 

S dobrou péčí o sebe se to dá překlenout samozřejmě všechno líp, ale to neznamená, že s námi tělo občas tak trochu nespolupracuje. A že je třeba tohle období taky nějak překlenout, než tělo zase naplno spolupracovat začne. 

I to je důvod, proč tady na blogu vznikají tyhle články a proč ukazuju svůj jídelníček a cvičebníček a taky svoje stesky :-) Ve spoustě věcí se můžou najít holky mladé i starší. A taky ty v tomto konkrétním věku. Stačí zalistovat tady na blogu všelijakými články, od těch se štítkem "začínáme" po třeba ty "jak cvičit", "jak jíst" nebo "začínáme hubnout" (to najdete dole pod článkem těmi malými barevnými písmenky a můžete si to zadat taky jako heslo do vyhledávacího okýnka, když otevřete celou tuhle stránku). 


Ty fitness fotky (a zpátky fitness formu z mládí - ech, mládí!, do 39 jsem takhle vypadala → a byla takhle fit a v hodně velkém fyzickém zápřahu!) jsem sama sobě slíbila. Asi nebudou letos na jaře (no jo, nebudou URČITĚ letos na jaře  ), ale jednou budou. Ten základ v těle rozhodně uložený je. Jen se musí zlomit odpor těla něco pustit a je třeba mu vysvětlit, že zas může spolupracovat, jak by tabulkově a podle fyzikálních zákonů mělo. 


A vy pak ty fotky uvidíte, to slibuju. I kdybych teď závěrečné snímky nakonec přece jen neposlala, moje #doformysmuscleandfitness ani #doformysafrais nekončí. Ani zdaleka! I kdyby to bylo #doformydo50

Žádné komentáře:

Okomentovat