pondělí 12. března 2018

PROČ JE OVOCE A OVOCNÝ DŽUS ROZDÍL

Dietářská "pravda": ovoce obsahuje cukr = ovoce škodí!



Tohle je hlásá léta letoucí a každý dietář přece VÍ, že ovoce se "smí" nanejvýš dopoledne a nanejvýš v jednom, maximálně dvou malých kouscích. Ale je to opravdu tak? Odkud se tohle vůbec vzalo?

FAKTA O OVOCI Ovoce obsahuje fruktózu. To je FAKT.
Fruktóza je cukr. To je FAKT.
Fruktóza je jednoduchý cukr. To je FAKT.
Jednoduché cukry se v těle využívají rychle. To je FAKT.
Jednoduché cukry zvyšují hladinu inzulinu. To je FAKT. Anebo není?

Nejsem chemik ani inženýr, tak vás nezahrnu vzorečky ani rozborem chemických reakcí. Ale pokusím se použít jisté připodobnění. 

FRUKTÓZA A VLÁKNINA Fruktóza v celém ovoci a cukr z ovocných výrobků je rozdíl, rozdíl, rozdíl 
Ovoce, v přirozené podobě, nerozmixované (smoothie je ještě přijatelnější, ale už taky reaguje trošku jinak než prostě kus jablka) - ano! Tyčinky, přesnídávky, džusy atd. atp. - ne. 

Proč? Protože vláknina 

Díky té vláknině v celém kusu ovoce se - když to hodně zjednodušíme pro lepší pochopení - ten cukr začne uvolňovat až v pozdější části trávicího traktu a pomaleji. Jako by byl ukrytý v nějakých plástvích nebo pouzdrech, které tvoří právě ta vláknina. Dokážete si to představit? 

Musí se napřed jako by rozpustit ten obal, pak se teprve postupně (a právě proto taky pomaleji) uvolní to, co je uvnitř. 

Když je ovoce už zpracované, rozmělněné, rozmixované, přetvořené do tyčinky (a pro toto vysvětlení je nám teď jedno, jestli složením je v pohodě), ten cukr už je uvolněný a "vyvalí" se hned někde relativně vysoko v trávicím traktu (je to kousek u začátku tenkého střeva, mimochodem), okamžitě si to šupem namíří do jater k dalšímu zpracování ve velkém přívalu, a bavíme se o tom výkyvu inzulinu, rychlém cukru a tak dál a podobně. 

PŘIDANÁ VLÁKNINA A ne, když se třeba do toho džusu nebo tyčinky nějaká vláknina zase přidá, zas až tolik to nepomůže, protože ona už v tu chvíli neobaluje ty molekuly toho jednoduchého cukru, který by se teprve z nich musel "prodrat" ven. 

Takže se nebojte ovoce, když ho rozkoušete, ideálně se slupkou (pokud je jedlá, samozřejmě). Dejte si ho klidně i k odpolední svačině nebo jako rychlou energii po tréninku. 

Jistě, kilo hroznového vína po večeři vám moc dobrou službu neudělá, to už je přece jen dávka energie docela velká. Ale 2-3 kousky ovoce za den, pokud nejste diabetik, který si musí velmi přísně hlídat příjem všech typů cukru, fakt nikomu neuškodí. 

Proč? Protože vláknina! 

A komu to nestačí, může si ještě přečíst blog o tom, z čeho tloustneme.

Žádné komentáře:

Okomentovat