pátek 11. listopadu 2016

PODÍVEJTE SE DO ZRCADLA

Že se do něj díváte pravidelně? A vidíte se doopravdy? 
Každý z nás má sám o sobě zkreslený obraz. Každý si neseme určitou zátěž, nebo naopak jsme svůj obraz přemalovali do růžových zářivých barev, které ovšem neodpovídají tak docela skutečnosti, protože nechceme přiznat, co je pod nimi. Teď ale ty barvy smažeme - ať už ty šedivé a v ošklivých malůvkách, tak ty blýskavé růžové.



Postavte se před velké zrcadlo a upřímně si sami sebe prohlédněte. Prohlédněte si každý kousek svého těla a zatím se nijak nesuďte! Jen se dívejte. Připomeňte si, co vám třeba říkají šrámy a jizvy, které na něm vidíte. Odnosily jste dítě? Podstoupili operaci? Lezli po skalách? Nehodnoťte, jen si připomeňte faktické události.
A teď se na to svoje tělo podívejte ještě jinak. Co na něm funguje? Co v něm funguje dobře? Co můžete vylepšit v jeho fungování sami? Čím mu sami svým chováním ubližujete? A zase nehodnoťte, jenom probírejte fakta - neříkejte si "neudržím se a přecpávám se", říkejte si "dávám svému tělu živiny v takovém a takovém množství a složení". 
Dotřetice se na své tělo zadívejte a uvažujte, čím mu můžete prospět, aby fungovalo ještě lépe. Slibte mu, čím se o něj v příštích týdnech začnete lépe starat. Jednou věcí za týden. Dopřejete mu víc přirozeného pohybu a chození? Přidáte mu další týden porci zeleniny navíc, aby mělo vitaminy, minerály a vlákninu? Uložíte ho od třetího týdne dřív do postele, aby si pořádně odpočinulo? Vnímejte své tělo jako schránku, kterou máte na starosti. 

Dopřejte si opět nerušenou delší chvíli na všechno toto přemýšlení. Svoje myšlenky si zapište. Nehodnoťte se, nekritizujte, snažte se vidět co nejobjektivněji. Nesuďte to, jak vypadáte. Přemýšlejte, co všechno vaše tělo dokáže a čím mu tu práci můžete usnadnit. Chcete přece, aby vám sloužilo co nejlépe a abyste se v něm cítili dobře. Tak se s ním dobře seznamte a starejte se o ně, jiné už nedostanete.

Žádné komentáře:

Okomentovat