pátek 6. července 2018

ZÁZRAKY NA POČKÁNÍ, DIETY DO TŘÍ DNŮ

Léto už úspěšně probíhá dva a půl měsíce - teda při pohledu z okna. Plavky už jsme oblékli skoro všichni.
Jen občas to tělo do plavek jaksi nedorazilo. 
Ale co, však to zachrání nějaký ten zázrak na počkání! 
Nebo ne?


Kdybych se ve světě hubnutí a životního stylu nepohybovala tolik let, možná by mě překvapilo, že se zázračné rychlodiety budou řešit i na začátku prázdnin, kdy je každému soudnému člověku jasné, že to do dovolené asi letos nestihne (pokud se teda nechystá na pláž o Vánocích).

Potřebuju zhubnout do dovolené. Co je možné stihnout za měsíc? A zvládnu do konce srpna mít o 10 kilo míň?

A odpovědi?
Jasně! 
Stačí:
* dieta absolutně bez sacharidů
* dieta založená na umělých náhražkách za pár tisíc na týden
* absolutně vynechat tuk
* absolutně vynechat přílohy
* absolutně vynechat lepek
* nedotknout se ovoce
* jo, prej je taky fajn pít jenom mlíko
* a ještě taky se k mlíku ani nepřiblížit
* a sousedce pomohlo jíst měsíc jenom mrkev a řepu (sice po tom zoranžověla, ale to u moře nevadí)
* uběhnout denně půlmaraton
* živit se jenom sluneční energií.

No dobře, po něčem z toho byste asi fakt zhubli i za měsíc. Když budete denně běhat půlmaraton a přitom nejíst, zhubnete, to je fakt. Dost pravděpodobně skončíte na kapačkách, ale zhubnete.

Tak vážně.
Jo, dá se zhubnout, když vynecháte všechny sacharidy nebo je velmi výrazně omezíte. Je to spolehlivé. Ale když to budete dělat blbě, po té dovolené začne zase hezky rychle nabírat - a ještě si ta kila přivedou pomocníky, aby jich příště bylo víc.

Nízkosacharidové stravování opravdu hubnutí umožňuje. Jednak hned na začátku, co vynecháte sacharidy, tělo dost odvodníte - protože sacharidy v těle jaksi vážou vodu. Takže ta první kila fakt nejsou tuk, i když tomu chcete věřit.
Blbě nastavené nízkosacharidové stravování znamená u spousty lidí extrémně nízký kalorický příjem. Zase, zhubnete přitom, to ano. Ale tělo vám to vrátí i s úroky.

Dá se stravovat nízkosacharidově?
Rozhodně ano!
Ale při správném nastavení živin - což ty zázračné diety na internetu ani většina holčiček na instagramu jaksi nenabízejí.
Protože bílkovin se dá přece jen zpracovat jen určité množství za den, dohání se to těmi správnými tuky. A tam naprostá většina dietářek ztroskotá, protože jim to přijde moc. A pak skončí u příjmu ve výši vhodné pro ležící malé dítě. Zhubnou. A budou vyčerpané. A pak začnou tloustnout.

Takže co s těmi nízkými sachry, keto a podobně?
Klidně. KDYŽ TO BUDE DOBŘE NASTAVENÉ.
A ne, není to záchrana na dovolenou, po které zase začnete jíst jako dřív.
Znamená to, přinejmenším zpočátku, u naprosté většiny lidí si potraviny vážit, odměřovat a zapisovat, abyste nejedli málo.

A to hubnutí na letošní dovolenou?
No, hele, můžete jet v prosinci.
Nebo si holt odpusťte sladké a alkohol a jezte hodně zeleniny a nevynechávejte ani ovoce. Nezhubnete na kila, ale "splasknete" a budete se cítit líp. A když to takhle vydržíte i po dovolené, nebudete příští rok řešit zázrak do tří dnů, protože za týden vlastně jedete k moři!

Tak hezkou dovolenou!

P.S.: A až si budete říkat, že v těch plavkách nemůžete mezi lidi, uvědomte si, že totéž si říkají i ti ostatní. A když bude úplně nejhůř, prostě se rozhlédněte kolem sebe :-)

1 komentář: