neděle 1. července 2018

PŮLROČNÍ ZLOM



Všichni dodržujeme určité rituály. Nový rok. Nový školní rok. Zlom o našich narozeninách. Ale málokdy využíváme jeden poměrně přirozený přelom - polovinu roku.

U nás přelom června a července znamená začátek prázdnin. Rodiče si oddechnou - a začnou řešit "kam s nimi". V práci nastane nepsaně mírnější režim. První červencový týden se navíc půlka země zastaví, protože každý druhý člověk využije státních svátků k delší dovolené. A všechny ty "nové starty", začátek hubnutí (další, asi tak třetí v roce) si necháváme na září, až se zase svět vrátí do starých pravidelných kolejí.

Ale co to letos zkusit jinak?
Jsme v polovině roku. Máme před sebou dalších 184 dní. (Mimochodem, tahle půlka je jaksi delší než ta, co máme za sebou.)

Někdo začal hubnout 1. (no dobře, 2.) ledna. A vzdal to asi tak 13. ledna. Někdo vydržel do března. Jen málo výjimek nastolilo opravdu nový režim, který drží půl roku, a který tedy už stačil přinést výsledky.
Ti, kterým to zase nevyšlo, si holt řeknou, že tuhle plavkovou sezonu už nějak překlepou, ale že ten příští rok už teda určitě zhubnou!

Tak stop!

Nemusíme hubnout do plavek.

Měli bychom být zdraví pro život.

Před pár týdny jsme rozjeli seriál "Chci konečně zhubnout" (jo, mrkněte sem na tenhle nápis, už je tam 7 článků a další přibývají). Ale my se tady nebavíme jenom o hubnutí. Bavíme se o nastolení udržitelného životního stylu. O tom, jak se dostat do formy. Jak být fit. Jak správně ve svém těle fungovat.
Postupně se tato stránka přetavuje čím dál víc ve stránku pro dívky déle mladé. A my už nechceme jenom vypadat super v plavkách 14 dní v roce u moře, aby nám to sakra slušelo na instáči :-) (No dobře, CHCEME vypadat dobře, jasně, ale není to všechno.)
My se chceme dobře cítit. My chceme být fit. My chceme, aby nám to slušelo třeba i ve večerních šatech na Vánoce nebo na silvestra. A vůbec pořád!

Máme polovinu roku. A tu delší půlku před námi. Využijme ji naplno. Léto, prázdniny, klidnější režim, režim trochu rozháraný. Ale taky často víc času na sebe. Víc času na to připravit si jídlo dopředu. Víc času zacvičit si. Víc světla na to, abychom mohli vyrazit na procházku i po práci (nebo si zaběhat). Lepší počasí na delší výlet o víkendu. Dovolená, kdy můžeme být aktivní každý den - ať už po výletech, nebo u moře.

Pojďme si tedy udělat "restart", nebo spíš řekněme takový letní bootcamp, který nás nastartuje na tu druhou polovinu ruku.


1) Zkuste si dneska vymyslet, co budete přes prázdniny (a vůbec klidně i do konce roku) dělat fyzicky. Chcete vyzkoušet nějaký cvičební program? Chodit někam na letní kurzy? Ujít určitý počet kilometrů přes léto? (Což není teda vůbec špatný nápad! Pojďme si dát svůj letní chodecký cíl! Za mě pěkně kulatých 500 km.)
2) Využijte dozrávající zeleniny a udělejte si každý den 1 salát. Klidně jen jako přílohu k hlavnímu jídlu. Ale fakt ho snězte.
3) Využijte letního ovoce a každý den si dejte aspoň 1 kousek. Ne, neříkám, že se máte cpát ovocem na kila, ale 2 i 3 kousky ovoce opravdu neublíží a hubnutí nezastaví! Naopak! Jo, i odpoledne. (A podívejte se na tyhle články, mimochodem: Z čeho tloustneme a Proč je ovoce a ovocný džus rozdíl.)
4) Dopřejte si každý týden něco jen pro sebe - rozmazlení, potěšení, relax: masku na pleť nebo na vlasy, manikúru, pedikúru (i domácí, samozřejmě, nemusíte utrácet), vanu, hodinku sezení venku jenom tak, jeden oddechový film týdně...
5) A konečně, každou hodinu vstaňte, pokud v práci sedíte, a trošku se rozhýbejte!

Žádné komentáře:

Okomentovat