pondělí 4. července 2016

Z ČEHO TLOUSTNEME?

Meloun nemůžu, má moc cukrů. Mrkev nemůžu, má moc sacharidů. Ovoce odpoledne je jed, po kterém nikdy nezhubnu. A ovoce vlastně nebudu jíst radši vůbec, protože má moc jednoduchého cukru.
Někdy mám dojem, že se svět tak trochu zbláznil. No dobře, to není žádná novinka a ten dojem asi bude empiricky podložený Šílené diety a bláznivé názory na výživu tu byly, jsou a budou. V současnosti ještě dožíváme vlnu "bez lepku zhubnu", "při krevní skupině A nesmím ...rajčata" a "nejlepší je detox". Kdysi jsem na téma netradičních, ale taky nesmyslných stylů stravování psala blog - ovšem na některé "chytré nápady" už tam vážně prostor nezbyl (omlouvám se za přehršli uvozovek, ale někdy je to holt jediná možnost).
Každý leden, každé jaro, každé předletí se objeví vlna Mačingové. To už je stejně pravidelné jako příchod prázdnin. A s obdobím před prázdninami a dozráváním různého druhu ovoce a zeleniny se začnou vynořovat i další debaty: meloun je zlo, jahody jsou zlo, ovoce obecně je zlo a tak dál a dál a dál. Nejradši to kupodivu prohlašují ti, kterým nedělá problém si pak na koupališti dát klobásu od stánku a zajíst to točenou zmrzlinou.
Takže znovu a pro pořádek. Ano, ovoce obsahuje jednoduchý cukr. Ne, ten se v těle nezpracovává jako cukr, co si dáte do kafe. Navíc ho tu doprovází vláknina, vitaminy, minerály, voda... A tělu rozhodně prospěje! Ano, diabetik si bude hlídat i příjem ovoce. A když budete hubnout, tak sníst večer kilo ovoce ideální samozřejmě není. Ale dva kousky za den, i tři, kousek melounu nebo pochroupat pár mrkví opravdu nikomu neuškodí. Právě naopak!
Pojďme si jednou provždy říct naprosto jasně:



 
NIKDY NIKDO NEBYL TLUSTÝ PROTO, ŽE SNĚDL MOC MELOUNU.

Žádné komentáře:

Okomentovat