pondělí 4. července 2016

CO NEFUNGUJE?

Zkratky a hubnutí? Jasně, kdo by nechtěl mít za týden o 5 kilo míň a vypadat už navždycky báječně! Tak smůla, tohle nefunguje. Stejně jako nefunguje pár dalších věcí:
1. Zhubnout "tlusté prsty". Jasně, když zhubnete celkově, zmenší se i prsty a prstýnky vám začnou padat. Ale z krátkých buřtíků dlouhé štíhlé větévky fakt neuděláte. Ne, na to dietu ani cvičení nevymysleli!
2. Detoxikovat a nastartovat tím metabolismus. Ne, detoxikace nefunguje - teda funguje, když se detoxikuje... alkoholik nebo drogově závislý. Jinak je to vážně tak trochu nesmysl. Kdyby bylo tělo tak zanesené a nic nezvládalo, neřešili byste nějakou detoxikaci, ale prosté přežití na JIP. A ne, detoxikace nenastartuje metabolismus. Žádná hladovka (ať se při ní pije to či ono, jí tohle ovoce nebo tahle zelenina a užívají tyhle a tyhle zelené potraviny a nic jiného) metabolismus nenastartuje. Zpomalí ho to. Tečka.
3. Zhubnout po ječmenu a podobně. Ne, když se budete prolívat zelenými nápoji a sypat si sušené řasy na jídlo, nezhubnete z toho. Zhubnete, když si to budete sypat na zdravé a vyvážené jídlo v dostatečném množství. A když budete obecně dost pít.
4. Zhubnout díky spalovačům při cvičení dvakrát týdně. Ne, spalovače opravdu nepotřebujete. Je to jen drahý pot a drahá moč. Spalovače jsou pro výkonnostní estetický sport, a ani tam není tak docela jasno, jestli to vlastně funguje, případně jestli to funguje na všechny. Dál viz předchozí bod: zhubnete, když...
5. Užívat proteinové nápoje, když cvičíte dvakrát týdně. Ne, když začnete cvičit půlhodinku denně dvakrát třikrát do týdne, opravdu nepotřebujete doplňovat do stravy proteinové nápoje. Tolik jste toho fakt neodmakali. A na ten nedostatek bílkovin ve stravě zkuste jít tím, že je budete v prvé řadě jíst.
6. Ubírat si jídlo na minimum. Ne, neplatí, že čím míň jíte, tím víc a líp budete hubnout. Ano, ze začátku možná. Ale když jíte dlouhodobě málo, pod svůj bazál, tělo šetří absolutně všechno, co dostane. A ne, vy nehubnete.
7. Jíst do 17:00. No, to snad nepotřebuje další komentář.
8. Cvičit 3 hodiny denně. Pokud nejste výkonnostní sportovec a nemáte to v popisu práce. Ano, při cvičení vydáváte energii. A ano, jednou za čas můžete klidně sportem strávit tolik času, protože zrovna máte kamarádský turnaj ve volejbale, taneční seminář nebo jedete vodu. Ale pokud u toho málo jíte, tělo je ve stresovém režimu a opět drží, co může. A o hubnutí se navíc stejně rozhoduje ze 70-80 % v kuchyni, ne v tělocvičně.
9. Vynechávat lepek, mlíko, obiloviny, ovoce a cokoli dalšího, když k tomu není zdravotní důvod. Ne, z toho se nehubne. Jen vám něco chybí. Ano, dnešní lepek je možná o něco agresivnější než kdysi dávno. Ale fór je v tom, že jíte pestře, a ne chleba k snídani, svačině, obědu a večeři. Střídejte, zpestřete a neblbněte.
10. Blbnout se zaručenými dietami. Kdyby nějaká z nich dlouhodobě fungovala, asi bychom se teď o tom nebavili, že?
P.S. Sdílení povoleno, ba podporováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat