pátek 22. července 2016

JEDOVATÝ CUKR

Cukr se označuje za bílý jed. Viní se dnes snad ze všeho, co vás jenom napadne. A do značné míry oprávněně. Jak ukazují nové výzkumy, hubnutí není  jenom otázkou poměru přijatých a vydaných kalorií, ale v prvé řadě otázkou přijatého cukru. To neznamená, že je třeba omezovat zprudka sacharidy, i když je to teď móda. Ale o bezsacharidových dietách si povíme zase někdy příště. Dneska se zaměřím čistě na jednoduchý cukr. 


O cukru se říká, že přispívá k celé řadě onemocnění. Včetně těch nejzávažnějších. A taky brání hubnutí, narušuje hospodaření s inzulinem, jeho konzumace vede k trvalému pocitu hladu, škodí pleti, zhoršuje různé kvasinkové infekce, zkrátka je to nepřítel č. 1. A ta pověst je dost oprávněná. Dr. Joe Colella přichází s programem na ovládnutí apetitu, kde snižuje příjem jednoduchých cukrů na den na 20 gramů. David Zinczenko si na odmítání cukru postavil takřka kariéru. Dr. Mark Hyman se bere jako kapacita oboru a ubírá ve svém programu cukr obecně na minimum. Pokud si sledujete v některých tabulkách i spotřebu jednoduchého cukru na den sami, občas se asi nestačíte divit. On se totiž cukr skrývá opravdu všude, nemusíme se bavit jenom o té lžičce něčeho bílého (nebo hnědého) do kafe! Na co si dát pozor, pokud chcete jeho příjem minimalizovat?

* ochucený ovocný jogurt - jen se podívejte na složení, raději volte bílý a ovoce si do něj dodejte sami
* konzervované pokrmy, zejména polévky - opět, přečtěte si složení
* salátové dresinky - složení, složení, složení, radši si umíchejte vlastní, však ono to tolik času nezabere
* kečupy a rajčatové omáčky - není třeba nic dodávat, zkuste nahradit třeba rajčatovou passatou, nebo místo kečupu poduste rajčata, dobrou volbou jsou i nedoslazovaná rajčata v konzervách
* pečivo a chléb - jako všude i tady platí: čtetě složení
* müsli tyčinky - ano, jako rychlá svačina můžou zachránit (stejně jako proteinové tyčinky), ale podívejte se někdy na obal, kolik jednoduchých cukrů v nich je
* sušené ovoce - jistě, je to pořád lepší varianta než cosi, do čeho se nahážou lžíce cukru, ale počítejte s tím, že těch jednoduchých cukrů je tam dost a dost - a pozor, cukr v čerstvém ovoci se opravdu chová jinak!
* kupované džusy - když už chcete ovocnou šťávu, vymačkejte nebo odšťavněte si čerstvou, i tak v ní poměr jednoduchých cukrů vzroste kvůli zpracování

Nemusíme možná být na začátek přísní  jako dr. Colella (jeho kniha mimochodem vyjde v novém roce i česky), ale zkusme udržet jednoduchý cukr v rozumných hranicích. Co takhle 50-60 gramů na den na rozjezd?

Žádné komentáře:

Okomentovat