neděle 10. července 2016

JAK SPORTOVAT V HORKU?

Je tu léto, prázdniny, a i když letošní počasí zůstává mírnější a snesitelnější než loňské supertropy, pořád je třeba při sportování myslet na to, že je tepleji. Kdo nemá dovolenou a nemůže být u vody, ale chce sportovat, by proto měl brát na sebe trošku ohledy. Přece se nechceme uvařit a odvařit.

Připomeňme si tedy pár základů:
1. Dobře si to načasujte. Ideálně na brzké ráno nebo večer. Trhat rekordy v 35 stupních vám neprospěje. I když nejste ranní ptáče, asi stejně v horkých nocích moc nenaspíte. Tak toho ráno využijte a jděte si zachodit, zajezdit nebo zaběhat, anebo si zacvičte, než začne parno.
2. Hodně pijte. To je bez debat. Ve vysokých teplotách máte pít víc. A pokud se u toho hýbete, ještě přidejte. Nebojte, žbluňkat nebudete :-) Když už máte pocit, že vás samotná voda "tlačí v žaludku", ochuťte si ji citronem, mátou, okurkou, melounem, nakrájeným ovocem..., co vás napadne.
3. Sledujte si tep! V horku bude vyšší, i když zátěž snížíte. Sama vysoká teplota už klade na organismus větší nároky, takže zase platí - netrhat rekordy. Asi dost z vás zaznamenalo, že ve vysokých teplotách vám i obyčejná procházka dá zabrat. Zkrátka když meteorologové hlásí zátěž na trojku, odložte ten výběh na deset kiláčků na jindy a zvolte něco méně namáhavého. 
4. Oblékněte se vhodně. Ne, když budete navlečení a budete se víc potit, nebudete tím hubnout :-)
5. Používejte opalovací krémy, když jste venku. Ano, i před chůzí, během nebo vyjížďkou na bruslích či na kole.

Hýbat se dá i v horku, ale myslete na to, že to nejsou standardní podmínky a že je vaše tělo zatěžováno už okolní teplotou. A kdo můžete, vyberte si za sport pro tyto dny plavání, ráchání, cachtání a dovádění ve vodě. Však vám nic neuteče!


Žádné komentáře:

Okomentovat