pondělí 4. července 2016

CO JE TO TA DETOXIKACE?

Detoxikace je takové zaklínadlo dnešní doby. Řeší se zas a znova, pořád dokola a dokola. Jak na ni, co je nejlepší, co jíst, pít, nejíst, nepít, jak dlouho, v které fázi měsíce... Takto vyplavala i včera v jedné FB skupině, tak mi to nedalo a vznikl tento blog.

Nejprve si ale připomeňme, koho se vůbec taková "detoxikace" týká. Všichni o ní mluví, ale co to je? Je to očištění organismu od látek, které si do svého těla dodávají alkoholici a osoby drogově závislé. Tečka. To, že chceme jíst lehčeji, "vyčistit" si tělo (zajímalo by mě, jak se to vlastně dělá!), nastartovat hubnutí (jo, na to jsou hladovky fakt "nejlepší"), opravdu není detoxikace.
V běžném životě se tedy bavme o odlehčeném dnu s větším podílem ovoce a zeleniny. Když chcete "detoxikovat" tělo, stačí mu:
* pravidelně kvalitně jíst,
* mít dostatek čerstvého ovoce a zeleniny,
* dostatek vody,
* dostatek spánku,
* dostatek přiměřeného pohybu,
* dostatek kyslíku a
* dostatek dalších živin získávaných z přirozených potravin, nikoli chemických "otravin".
S tímto přístupem se tělo opravdu samo vypořádá s mejdanem, víkendovými hody (které nejsou každý týden) nebo večerní žranicí. Ne, zázračné pilule, čaje, nápoje, tonika, hladovky a úplněk to nespasí. Pořád je to celé hlavně o zdravém rozumu.
A ještě poznámka: hladovění, byť označované jako detoxikace, opravdu neznamená "nastartovat metabolismus". Hladovkou, obzvlášť pravidelně opakovanou, si ho spíš ještě zpomalíte. Vnímejte metabolismus třeba jako kotel. Musíte do kotle přikládat, aby v něm hořel oheň a spalovalo se v něm. Když ho necháte vyhasnout, moc dřeva vám tam samo od sebe nevzplane a neshoří.
Tak si nalijte sklenici vody, připravte si k obědu i večeři k jídlu také kousek zeleniny a jděte se projít. Zázračné zkratky fungují jen na ty, kdo na nich vydělávají peníze ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat