pátek 15. července 2016

OTÁZKA TÝDNE: JAK NAKUPOVAT?

Pokud se jen trochu zajímáte o to, co do sebe dostáváte, určitě dobře víte, že máte číst obaly všeho, co kupujete k jídlu. Samozřejmě, ideální je kupovat to, co obal ani nepotřebuje. Víte, že vyznávám takzvané čisté jedení - jíst potraviny v co nejpřirozenějším stavu a vařit z nich, ne z umělých polotovarů pochybného složení. Neznamená to, že bych dostala hysterický záchvat, když musím sníst proteinovku (ostatně, ty umělé proteiny zrovna "clean eating" nesplňují, JE to chemický výrobek). Ale snažím se, aby aspoň 80 % mého jídla pocházelo ze surovin, které nejsou chemicky upravované v továrnách a které projdou chemickou úpravou až na mém sporáku :-)


Proč je to tak důležité? Protože tělo si mnohem lépe poradí s tím, co má zakódované jako známé - zná součásti té přirozené potraviny, ne chemickou sloučeninu, která se uměle vyrobila kdesi v laboratoři. Zkrátka a dobře, poradí si vždycky líp s bílým jogurtem s pravými jahodami než s "jahodovým" jogurtem, který je přibarvený a jahodu viděl leda tak z rychlíku. Lépe využije energii, lépe danou věc stráví a lépe využije také všechny její výživné látky.

* Když už proto kupujeme něco baleného a upravovaného, snažme se číst, číst, číst!
* Pokud možno hledejte takové výrobky, které na seznamu ingrediencí mají maximálně 5 položek. Čím víc jich tam je, tím hůř, to dá rozum.
* Nezapomínejte, že suroviny musejí být v seznamu vypsány podle procenta svého zastoupení ve výrobku - to, čeho je tam nejvíc, stojí vždycky na prvním místě. Takže když vezmeme tu proteinovou tyčinku a ona nemá na prvním místě bílkovinu, něco je špatně. Stejně tak celozrnný chléb, který má na prvním místě bílou vymletou mouku, asi moc celozrnný nebude, že?
* Dávejte si na obalech pozor na množství soli.
* A ještě větší pozor si dávejte na množství cukru pod všemi možnými názvy!
* Nedejte se zmást balením rybiček, které vykřikují, že jsou báječně bezlepkové. Co by tam vůbec lepek dělal??? Totéž platí pro chleba nebo šunku bez laktózy, jahody bez glutamátů a podobné výkřiky.

Otázky týdne tedy znějí: Čtete poctivě? A kupujete přirozené potraviny, nebo i ty průmyslové? A případně které? Máte tip na něco, co je sice polotovar, ale v klidu použitelný?

(Za sebe můžu dodat rajčata v konzervě nebo rajčatovou passatu, například. A samozřejmě mražené ovoce, mraženou zeleninu a rybičky všeho druhu ve vlastní šťávě - tam jen pozor na sůl. A taky luštěniny v konzervách.)

Žádné komentáře:

Okomentovat