pondělí 13. února 2017

JSTE ZÁVISLÍ NA CUKRU?

Ano, ta neodolatelná chuť na sladké může být známkou závislosti. Co byste o ní měli vědět?



Možná pravidelně dostanete po večeři chuť na něco malého na zub. Je to už závislost, nebo je to naprosto normální? A jak moc vůbec věčné mlsání škodí?

Nadměrný příjem cukru není jenom problém kosmetický nebo potenciální výdělek pro zubaře. Tuk ohrožuje pas, ale nejen proto, že roste břicho. V tom břichu totiž také roste takzvaný viscerální tuk, tuk útrobní, který obaluje vnitřní orgány a který člověka hodně ohrožuje. Ale čím dál víc výzkumů spojuje nadměrný příjem tuku se závažnými zdravotními problémy, včetně diabetu 2. typu, zvyšováním krevního tlaku, mrtvicí a demencí.

Kolik cukru je ale už moc? 
Každý organismus si s přijatým cukrem poradí trošku jinak, ale kupříkladu Americká asociace pro výzkum a léčbu srdečních chorob doporučuje pro ženy nanejvýš 6 lžiček přidaného cukru denně a pro muže do 9 lžiček na den
Výzkum z roku 2009 ukázal, že průměrný Američan přitom denně zkonzumuje 22 lžiček přidaného cukru, pocházejícího především ze slazených nápojů. U nás není možná situace až tak tragická, ale kdybychom začali vážit a odměřovat, co denně sníme a vypijeme, asi bychom se nad výsledným číslem taky dost podivili.

Jakmile si zvykneme mít nadbytek cukru, tělo ho začne i vyžadovat. Jak říká dr. Nicole Avena z Princetonské univerzity: „Závislost na cukru opravdu existuje. Výzkum ukazuje, že změny v mozku, ke kterým dojde po zkonzumování cukru, se podobají změnám po dávce drog. A neustálé nadbytečné přijímání cukru ve stravě vede ke vzniku nejen obezity, ale také závislosti.“ Sladké potraviny a nápoje jednoduše „rozsvítí“ centrum odměn v mozku, což vede k tomu, že máme na sladké ještě větší chuť a častěji.

Ale pozor. Toto centrum nerozsvěcí jenom typicky sladké věci jako sušenky, koláče, bonbony nebo limonády. Ono to dokážou i průmyslově zpracovávané potraviny, které jako sladké nevnímáme: například kečup nebo různé dresinky (už jen proto, kolik skrytého přidaného cukru obsahují) a také některé škrobovité potraviny jako těstoviny či pečivo (obsahující jednoduché cukry, které se rychle uvolní).

Jak poznat, že už se bavíme o závislosti? Podle interního lékaře Jacoba Teitelbauma, který studuje závislost na cukru, rozeznáváme 4 typy závislosti:

* Lidé, kteří jsou neustále unavení a rychlými cukry dohánějí energii.
* Lidé, kteří jsou extrémně podráždění, když mají vydržet delší dobu bez jídla, a sahají po cukru jako rychlé svačině.
* Lidé, kteří mají neustále chuť na „něco sladkého na zub“.
* Lidé s hormonální nerovnováhou, kterým cukr pomáhá vylepšovat náladu.

„Neustávající úzkost, únava a chuť na sladké jsou známkami závislosti,“ říká dr. Teitelbaum. „Nemůžeme určit přesnou dávku cukru, která už znamená závislost. Záleží spíš na tom, jak se člověk cítí a jaké známky závislosti z oněch 4 vykazuje.“


Co dělat, když u sebe tyto známky pozorujete? 
Zkuste pít víc čisté vody. Vyladit jídelníček, vyhnout se slazeným nápojům a lépe se vyspat. Některé závislosti se také spouštějí při zvýšeném stresu – jestli jste v ohrožení stresem, zapracujte na jeho zvládání. A pokud vás trápí nevyrovnané hladiny hormonů, dost možná vám pomůže váš lékař víc než další koláček.

Žádné komentáře:

Okomentovat