středa 22. února 2017

SVAČINY BEZ PŘIDANÉHO CUKRU




Není nic snazšího než sáhnout po něčem malém a plném špatného tuku a cukru, když nás odpoledne dožene hlad a mlsná. Anebo se můžeme připravit předem a mít po ruce záchranu v podobě následujících svačin.

1. Ořechy.
Nesolené, neslazené mandle, pekany, pistácie, arašídy, vlašáky. Jsou plné vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. To platí zejména pro vlašské ořechy, které vynikají vysokou hladinou omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Podle studie z dubna 2013 (Journal of Nutrition) ženy, které jedly přes 55 g vlašských ořechů týdně, měly o 24 procenta nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu.

2. Jablko.
Babičky měly pravdu. Jedno jablko denně je lék. Nabízí vlákninu, a tak zažene hlad, protože vás udrží plné. Podle studie z dubna 2009 (Appetite) lidé, kteří svačili jablka, snědli u příštího jídla o 15 procent kalorií méně. Vhodné je jablko doplnit zdrojem bílkoviny a tuku, například hummusem, tvrdým sýrem nebo lžící přírodního ořechového másla (arašídové, mandlové a podobně).

3. Hummus.
U nás teprve objevované jídlo. Koupíte hotový, koupíte sušený ve zdravé výživě, anebo si ho můžete snadno vyrobit doma. Je to hračka a trvá to chviličku. Rozmixujete vakuovanou cizrnu, dochutíte dle receptu (olivový olej, sůl, pepř, česnek, tahini pasta – anebo i bez ní, případně chilli, petrželka, můžete přimíchat i různou zeleninu a dát vzniknout hummusu barevnému řepnému, z pečených paprik, petrželkovému a tak dále). Podávejte ho s nakrájenou zeleninou nebo celozrnnými krekry. Anebo právě jablkem.

4. Bobulovité ovoce.
Je plné vitaminů, antioxidantů a flavonoidů. Je přirozeně sladké a prospívá srdci. A když toto ovoce doplníme bílkovinou nebo zdravými tuky, je to ideální svačina. Nerozhoupají krevní cukr, protože například jeden a čtvrt šálku jahod obsahuje jenom 15 gramů sacharidů. Nejrůznější studie potvrdily, že pravidelná konzumace jahod nebo borůvek snižuje riziko infarktu u žen, borůvky zase snižují riziko vzniku diabetu 2. typu. Dejte si je tedy do řeckého jogurtu, na ovesnou kaši nebo jen tak s pár ořechy či kouskem sýra.

5. Ořechové máslo.
Vybírejte másla s co nejmenším počtem ingrediencí. Neměl by tam být žádný přidaný tuk (to přece zajistí ořechy), ideálně žádná sůl nebo jenom minimální množství (arašídová másla bývají lehce slaná) ani žádný přidaný cukr. Máslo přidejte k jablku nebo banánu, nebo do něj jako do dipu namáčejte mrkev či řapíkatý celer. Nebo lžíci másla zamíchejte do řeckého jogurtu či ovesné kaše.

6. Řecký jogurt.
Plný bílkovin, s nízkým obsahem cukru a často i tuku. Doplňte ho čerstvým bobulovitým ovocem nebo posypte sekanými ořechy. Vedle bílkoviny do sebe takto dostanete i docela dost vápníku.

7. Popcorn.

Ten umí být překvapivě hodnotná svačina. Je plný vlákniny, a když ho nezalijete máslem nebo nekvalitním sýrem a nezasypete spoustou soli, můžete si ho bez obav dopřát. Přidejte ke 2 šálkům 16 opražených mandlí, a máte dokonalou svačinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat