čtvrtek 2. února 2017

KAŽDÝ POHYB SE POČÍTÁ



Většina dospělých by se měla cíleně hýbat 30 minut 5 krát týdně. Fyzická aktivita je totiž nejen základem pro ovládnutí tělesné hmotnosti, ale také snižuje riziko srdečních onemocnění a diabetu, snižuje hladinu cholesterolu, ulevuje od artritických bolestí, brání osteoporóze nebo ji přinejmenším oddaluje a snižuje příznaky úzkosti a deprese. Ale pro tyto účinky nemusíte hned platit členství ve fitku!

Jak najít pohyb bez cílených hodin s trenérem?

1. Uklízejte.
Dost možná vás zdlouhavé usilovné cídění každého koutu domácnosti pořád dokola nebaví, ale berte to tak, že při úklidu spálíte docela dost kalorií. Například 45 až 60 minut mytí oken nebo pořádného drhnutí podlah znamená slušnou rozcvičku pro celé tělo.

2. Choďte.
Rychlá chůze vám pomůže dostat se snadno z místa na místo, podpoří tlukot srdce a udržuje vás fit. Chůze rychlostí 6 km/hod posiluje kosti a svaly a vylepšuje výdrž, a tím i úroveň zdatnosti. Nemusí to být ani žádná námaha. Prostě se domluvte s kamarádkou nebo sousedkou a při vycházce si popovídejte.

3. Zahradničte.
Krásná zahrada pomáhá ke krásnému tělu. Pletí, sekání trávy a úprava zahrady v délce 30 až 45 minut dokáže spálit 200 kcal. Než ovšem začnete hloubit jámy na sázení nebo vytrhávat vzrostlý plevel, pořádně rozhýbejte ruce, záda i nohy. A mimochodem, mechanická sekačka vás připraví o víc energie než elektrická.

4. Umyjte auto.
Ano, před obdobím myček to lidé dělali ručně. Zkuste si to. Sami poznáte, že za hodinku poctivého mytí a leštění si dáte pořádně do těla.

5. Jezděte na kole.
Nejen na vyjížďku volným tempem jednou za měsíc. Kolo je výborný dopravní prostředek v klidnějších oblastech a navíc vám půlhodinová projížďka svižným tempem poslouží jako velmi slušné aerobní cvičení, které nezatěžuje příliš klouby nohou.

6. Tančete.
Zapište se na hodiny a choďte tančit ve skupině. Existují kurzy nejrůznějšího typu a dost často ani nepotřebujete k sobě tanečníka. Anebo si doma jednoduše zapněte CD nebo rádio a 30 minut dovádějte na hudbu.

7. Choďte po schodech.

Cílená chůze po schodech může za 15 minut spálit i 150 kcal. Pro začátek aspoň zapomeňte na výtahy a stoupejte po svých.


Každý holt nemá chuť někde poskakovat a lézt na ty "divné mučicí stroje". Ale to přece neznamená, že nemůžeme být aktivní. Ostatně, už v blogu o Drahém životním stylu http://alexandraafraisfraisova.blogspot.cz/2017/01/drahy-zivotni-styl.html jsem psala, že k tomu, aby se člověk hýbal, nemusí čekat na dokonalé podmínky, zařízení a vybavení v řádu několika měsíčních výplat. Takže až zas někoho uslyšíte, že pohyb je drahý, dejte mu přečíst tenhle článek :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat